Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

За відмову надати пільговий рецепт, херсонську лікарню суд зобов’язав виплатити компенсацію за моральну шкоду

У березні 2020 року жінка звернулася до суду із позовом до центру первинної медико-санітарної допомоги про відшкодування майнової та моральної шкоди, пояснивши, що є інвалідом І групи, інвалідом з дитинства, у зв`язку з чим має право при амбулаторному лікуванні на придбання лікарських засобів за рецептами лікарів з оплатою 50 % їх вартості.  Втім, лікувальним закладом їй  було відмовлено у видачі рецептів на придбання лікарських засобів  з гарантованою державою матеріальною допомогою, у зв’язку із чим їй  довелося придбати ліки за власні кошти у повному обсязі.

Вважаючи таку відмову протиправною, позивач просила стягнути з відповідача майнову шкоду у сумі 50 % вартості придбаних нею лікарських засобів та моральну шкоду у розмірі 6 тис. грн., пов`язану із погіршенням стану здоров`я, оскільки жінка своєчасно не змогла пройти необхідне лікування.

Рішенням  місцевого суду відмову у видачі пільгових рецептів було визнано протиправною, стягнуто з лікувального закладу матеріальну шкоду за рахунок бюджетних асигнувань, що передбачаються державним та місцевими бюджетами на охорону здоров`я, проте у відшкодуванні моральної шкоди було відмовлено.

В апеляційній скарзі позивачка послалась на те, що суд безпідставно відмовив їй у відшкодуванні моральної шкоди, адже внаслідок несвоєчасного надання відповіді на її заяву та відмови у видачі пільгових рецептів протягом двох місяців позивач не отримувала призначене лікування, що призвело до погіршення стану її здоров`я і змусило вжити заходів щодо відшукання коштів для придбання медичних препаратів з повною їх оплатою.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги, колегія суддів Херсонського апеляційного суду, враховуючи вимоги розумності, виваженості та справедливості, характер протиправних дій лікувального закладу, оцінюючи характер та обсяг страждань, яких зазнала позивачка у зв`язку з відмовою відповідача у видачі пільгових рецептів на придбання необхідних їй лікарських засобів, які вона вимушена була придбати за власні кошти задля підтримання життєво важливих показників свого здоров`я,  дійшла  висновку про можливість часткового задоволення позовних вимог та стягнення з відповідача на її користь 1000,00 грн. моральної шкоди.

Херсонський апеляційний суд

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН