Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Акваторію Каховської ГЕС заселили великі баклани

Акваторія біля нижнього б’єфу Каховської ГЕС є найулюбленішим місцем живлення для рибоїдних птахів. Тут збирається велика кількість представників іхтіофауни, яка стає легкою здобиччю та основою меню в раціоні для пернатих поціновувачів річкових продуктів.

Територія довкола Каховської ГЕС  здавна приваблювала птахів, ставши сезонним місцем скупчення чапель, мартинів, крячок і бакланів. Після гніздових кочівок, починаючи з липня, гребля стає місцем паломництва для багатьох видів птахів пов’язаних із водоймами. Серед них є група іхтіофагів, які концентруються на ділянках багатих рибою, що дозволяє їм поповнити енергетичні запаси перед перельотом та зимівлею.

Особливе місце серед представників орнітофауни, які облюбували акваторію Каховської ГЕС, належить бакланам.

«Під час екскурсій школярі і студенти завжди виявляють цікавість до  бакланів. Було безліч запитань і здивувань, коли ми виходили екскурсійною групою до нижнього б’єфу. Сотні чорних птахів сидять на кам’яному настилі, розправивши крила. Поруч крокують чаплі, плавають качки і літають галасливі мартини з крячками. Такого і я більш ніде  бачила. Гармонійне поєднання дикої природи та індустріальних пейзажів! Це мотивувало більше дізнатися про цих незвичайних представників фауни» – розповідає фахівчиня із зв’язків з громадськістю та пресою Олена Бегунова.

Баклан великий – водно-болотний птах роду бакланів. Поширений по всій планеті, за винятком Південної Америки та Антарктиди. В Україні гніздиться на Дунаї, Дніпрі, Дністрі, на узбережжі Чорного та Азовського морів. Зимує біля морського узбережжя, в пониззях Дніпра та Дунаю.

Забарвлення баклана великого чорне, на спині з бронзовим блиском. Дзьоб має довгу форму із гачком на кінці, лапи з перетинками. Боки голови і плями на боках під крилами – білі.

 Баклани – вправні рибалки та можуть позмагатися у майстерності вилову риби з іншими видами птахів. У прісних водоймах птахи полюють на окунів, пліток, лящів, линів. Приморські баклани віддають перевагу камбалі, трісці, оселедцю, кільці, вугру та мерлангу.

Зранку ці птахи організовано вилітають на годівлю і полюють приблизно до опівдня. Баклан занурюється під воду та полює на здобич. Глибина занурення коливається від 1 до 3 метрів, а на ловлю однієї риби витрачається близько трьох хвилин. Схоплену здобич баклан витягує на поверхню та заковтує. Рибу ковтає головою вперед, аби убезпечити себе від травмування горла гострими зябрами та плавцями. Якщо здобич надто велика, баклан повертається на сушу, і там, притримуючи її лапами, розриває на шматки.

Орнітологи поки не дійшли спільного висновку про обсяги риби, яку з’їдає один баклан. Цифри коливаються в діапазоні від 300 г до 1,5 на добу. За сім місяців, що проводить баклан на водосховищах, риба у його раціоні може складати до 150–160 кг.

Харчуючись головним чином рибою, баклани із задоволенням також поїдають молюсків, рачків та земноводних.

Станом на 2000 рік, за даними науковців, у Європі мешкало 310-370 тис. пар цього виду птахів. В Україні чисельність коливалася в межах 65-75 тис. пар. Наразі розмір популяції баклана великого на вітчизняних теренах стрімко зростає, що обумовлено поліпшенням екологічного стану водойм та збільшенням кормової бази.

«Робота Каховської ГЕС – частина дуже складного комплексу гармонійної взаємодії між людиною та природою», – розповідає директор Каховської ГЕС Олег Пащенко. Нашим завданням є те, щоб ця взаємодія відбувалася в контексті сталого розвитку і у місцях нашої присутності цінні види флори та фауни могли природно існувати та відтворюватися. Компанія Укргідроенерго докладає максимум зусиль для екологізації виробництва електроенергії з води: на станціях компанії впроваджуються енергоефективні та енергозберігаючі технології, відбувається реконструкція застарілого обладнання. Результати цих кроків помітні вже зараз. Ми повинні пам’ятати, що вода – це життя. Отож покращення якості води та підвищення ефективності управління водними ресурсами – наші пріоритети»

Стійку тенденцію до зростання популяції бакланів науковці оцінюють по-різному. Одні вчені вбачають у цьому позитив, оскільки баклани є своєрідними санітарами підводного світу,  адже  їх здобиччю часто стає слабка та хвора риба, інші ж навпаки – б’ють на сполох, попереджаючи про невідворотність екологічних катастроф локального значення у місцях великого скупчення цього виду птахів. Справа в тім, що рослини, які облюбували баклани для ночівлі та облаштунку гнізд, приречені на загибель і швидко засихають під товстим шаром їдкого пташиного посліду. Екскременти бакланів містять в 33 рази більше азоту, ніж послід інших птахів, з часом перетворюючи живописні ландшафти на випалені пустелі. Негативно впливають птахи й на промислові споруди – гніздування бакланів поблизу індустріальних об’єктів завдає шкоди металевим конструкціям, оскільки послід бакланів обумовлює їх швидку корозію та, як наслідок, руйнування. 

баклани

До того ж популяція великого баклана спричиняє помітний негативний вплив на зариблення водойм, винищуючи молодняк риби. Зрештою, баклан – джерело кишкових паразитів, небезпечних для іхтіофауни.

Зростання популяції великого баклана в Україні посилює конфлікт птахів з людиною та змушує шукати ефективні способи регуляції чисельності виду, які повинні бути гуманними. Допоки тривають палкі суперечки про користь та шкоду активного зростання популяції великого баклана для екосистеми, єдиним вирішенням проблеми може стати державна програма регулювання кількості цього виду птахів, кажуть експерти. Спроби врегулювати законодавство з цього питання парламентарі вже робили  у 2008 та 2010 роках, втім їхні спроби не увінчалися успіхом.

Цікаві факти про бакланів:

– У природі існує понад 30 видів бакланів.

– За хижу поведінку та “траурне” оперення англійській поет Джон Мільтон у своїй епічній поемі “Втрачений рай” робить бакланів символом жадібності та обману.

– У Китаї та Японії дресированих бакланів використовують для вилову риби. Рибалки одягають на шию птаха вузьке металеве або шкіряне кільце, яке не дозволяє їм з’їсти улов, і приєднують до мотузки. Птахи пірнають, дістають здобич та, позбавлені можливості її заковтнути, віддають рибу господарю.

– Деякі види бакланів частково охороняються в Англії, Болгарії, Фінляндії, Нідерландах та Польщі. В інших країнах Європи, за винятком Швейцарії та Румунії, вони перебувають під повною охороною, а в Німеччині їм присвоєно статус вразливого виду.

Пресслужба Каховської ГЕС

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН