Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині триває боротьба з амброзією

Станом на 8 вересня 2020 року державними фітосанітарними інспекторами Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, в межах повноважень та у рамках діючого законодавства, з метою виявлення нових вогнищ амброзії полинолистої та проведення подальших фітосанітарних заходів з їх локалізації та ліквідації, обстежено понад 20 тис.га земель сільськогосподарського призначення і земель лісового фонду, пунктів карантину рослин та прилеглої до них території (трикілометрової зони), місць обігу рослин та продуктів рослинного походження, узбіч автошляхів, територій населених пунктів тощо.

Також протягом року здійснювався контроль за виконанням фітосанітарних заходів щодо ліквідації вже існуючих на території області та міста Херсон вогнищ амброзії полинолистої. Під час проведення обстежень вогнища небезпечного карантинного бур’яну було виявлено на площі понад 4,5 тис. га, у зв’язку з чим було видано 337 розпоряджень щодо здійснення заходів по знищенню вогнищ даного бур’яну та проконтрольовано їх виконання.

На даний час, за ініціативи фахівців Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області, у співпраці з Херсонською обласною та районними державними адміністраціями, а також представниками органів місцевого самоврядування, на території Херсонської області розроблено та впроваджено 100 цільових програм з ліквідації (боротьби) з амброзією полинолистою: 1-обласна, 3-міські (м. Херсон, м. Скадовськ, м. Берислав), 6-районних, 90-сільських, селищних, ОТГ.

Також у 33 місцеві програми з благоустрою населених пунктів внесено пункти щодо боротьби з амброзією полинолистою, в 1 районі (Бериславський р-н) та у 16 сільських радах розроблено та затверджено заходи по боротьбі з цією рослиною.

Реалізація заходів з ліквідації амброзії полинолистої здійснюється за рахунок коштів землевласників (землекористувачів), бюджетів органів місцевого самоврядування та інших не заборонених законом джерел. Так, місцевими бюджетами було передбачено виділення коштів на боротьбу з цим бур’яном в 2020 році у сумі 2 961 008 гривень, та вже на даний час сума витрачених коштів перевищила 4 млн. гривень.

Загалом, близько 75 % органів місцевого самоврядування в Херсонській області офіційно долучилися до боротьби з амброзією полинолистою.

Фахівцями Управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області постійно здійснюються заходи щодо популяризації знань в сфері карантину рослин, зокрема щодо шкодочинності амброзії полинолистої та методів її ліквідації. З даного питання проводяться консультації, роз’яснення, надаються листівки, брошури, відповідна інформація висвітлюється на нарадах, семінарах та в засобах масової інформації.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН