Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Давні поховання на Кам’янській Січі відкриють для туристів (відео)

На «Камянській Січі» з’явиться свій Стоунхедж. Під час минулорічних розкопок співробітники та археологи Національного заповідника «Хортиця» виявили на території природного парку два давні поховання.

Вони з’єднані між собою доріжками і оточені культовим колом, так званим кро́млехом. Це давня споруда із вертикально поставлених каменів. Найбільш відомий з них – Стоунхеджу Британії.

Зараз мегалітичні комплекси законсервовані – вкриті шаром ґрунту, їх планують відкрити для туристів. «Кам’янська Січ» – пам’ятка комплексна. Найбільш відома як одна із незатоплених козацьких Січей – пам’ятка історії національного значення. Археологічні розкопки підтвердили постійну присутність людей на цій території – мегалітичні комплекси епохи бронзи, давньоскіфські і сарматські городища, кургани різних епох, давньоруські поселення.

У всі часи на крутому схилі Дніпра існувало життя. Екскурсійні маршрути пролягають і територією Національного природного парку й місцями, пов’язаними з історією різних народів.

До екскурсійного маршруту планують додати подорож водним шляхом – через затоплену балку річки Кам’янки до іншого крутого схилу, де розташовується Червономаяцькепізньоскіфське городище. Екскурсії проводять фахівці з біології та історії, кожен з відвідувачів може дізнатись цікаві факти і насолодитись природою.

Зараз всі археологічні знахідки з території козацької Січі і однойменного природного парку доставляються до «Хортиці». Пам’ятка історії юридично є сектором Національного заповідника з 2009 року. Усі розкопи консервуються, тобто засипаються ґрунтом. У планах – музеєфікація розкопок: коли об’єкти залишаються для огляду, як це зроблено у Ольвії.

І першими планують відтворити місцеві Стоунхеджі.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН