Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Науковці на Херсонщині вивчатимуть причини руйнації берегів Дніпра

20 серпня на території історичної пам’ятки «Кам’янська Січ» розпочне свою роботу археологічна експедиція Національного заповідника «Хортиця». Цього року проводитимуться дослідження руйнації берега Дніпра. Крутий схил, на якому і розташована козацька Січ, продовжує руйнуватись, і якщо не дослідити зараз, то важливі артефакти можна втратити назавжди.

Експедиція «Хортиці» працює на Кам’янській Січі шостий рік поспіль. Під час минулих археологічних розкопок на Кам’янській Січі знаходилитурецькі піали, на яких стоїть клеймо міста Кютахія. Це свідчить про те, говорить історик, що козаки вживали каву. Пиво і горілку пили з інших посудин – їх також знаходили. А також – глиняний посуд, як завезений, так і виготовлений у власній гончарні, була знайдена замішана глина із відбитками долонь. Позаминулого року серед знахідок був казанок з ручками для підвішування – унікальний, аналогів цьому посуду не віднайдено.

Усі артефакти зберігаються у заповіднику «Хортиця», після входження історичної пам’ятки в його структуру територія систематично досліджуються. У 20 столітті археологічні розкопки проводились у 39-ому, 72-ому та у 90-х роках. Першим дослідником пам’ятки козаччини був засновник краєзнавчого музею Віктор Іванович Гошкевич.

Віктор Іванович Гошкевич також описав залишки козацьких куренів та могил. Артефакти з його досліджень зберігаються у Херсонському краєзнавчому музеї. З 18 століття до наших днів збереглосьєдине поховання кошового отамана Костя Гордієнка (похований у двохметровому кургані) і поряд – кам’яний хрест з написом. Намогильний хрест ще одного козацького ватажка Василя Єрофєєва постраждав більше, був реставрований і відвезений на «Хортицю».

1844-го року місцевий поміщик Вертильяк описав залишки козацького цвинтаря, на якому тоді ще були 4 намогильні хрести. На двох, які не збереглись, були написані імена простих козаків. Кам’янську Січ досліджував і описав«козацький батько» – Дмитро Іванович Яворницький. Побувати на історичному місці, почути розповіді про добу вільного війська запорозького, доторкнутись до історії пропонують наукові співробітники сектору «Кам’янська Січ» та однойменного природного парку.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН