Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запускає дрони силою думки дівчина з Запоріжжя

У липні «Альянс Франсез Запоріжжя» – культурний французький центр, святкував своє 25-річчя. Серед найталановитіших його випускників є і пологівчанка Наталія Косьмина, яка працює із штучним інтелектом і запускає дрони прямо силою думки.

Свій шлях дівчина розпочала після отримання стипендії на продовження навчання в університеті Гренобля на факультеті інформатики. Було це в 2011 році.

Потім — ступінь доктора комп’ютерних наук в складі інженерно-дослідницької групи взаємодії людини і комп’ютера Університету Гренобль-Альпи, Франція, 2015 рік; стипендія від L’Oréal-ЮНЕСКО «Для жінок в науці» 2016 року та відкриття власної компанії Braini.

 

За версією Массачусетського університету, до якого дівчина потрапила у 2017 році, була визнана топ-талантом Франції в категорії до 35 років. І ось тепер на рідній українській землі вона презентує своє відкриття: людина керує квадрокоптером силою думки, змушуючи його рухатися складною траєкторією.

 

Але ж цікаво: з чого розпочався шлях Наталі?

А розпочався такий успішний творчий та кар’єрний шлях дівчини із невеликого міста Пологи, звичайної родини і середньостатистичної 4-ої школи.

Школяркою Наталія обожнювала уроки біології, “найпрекрасніший педагог в світі — Олена Степанівна, яка знає про квіти абсолютно все (якщо ви читаєте цю статтю, великий вам привіт!)

 

Другим улюбленим предметом стала фізика.

 

Особливу вдячність за прагнення до навчання дівчина висловлює своїм батькам:

“Мені дуже пощастило з батьками – вони навчили мене любити «здобувати знання». Мама з раннього дитинства зі мною читала, тож у нас вдома завжди було повно книг. Моїм найулюбленішим магазином завжди був книжковий. Батьки купували мені багато книжок. Дуже багато 🙂 Колекції енциклопедій про тварин, архітектуру, історію – у мене були книги на всі теми і навіть більше”.

Зараз ділиться, що і досі захоплюється саме паперовими книгами, навіть у вік Айпад і кліматичної кризи нічого не може для Наталі зрівнятися зі звуком перегортання сторінки. Тільки уявіть: дівчина запускає дрони думкою, а найбільш полюбляє гортати “живі” сторінки. І додає нашим читачам для роздумів цікавий факт: “Коли ви читаєте щось, надруковане на папері, в вашому мозку активуються 4 види пам’яті. А коли ви читаєте з Айпад – тільки один тип пам’яті”.

 

Але на біології та фізиці, читанні книжок продуктивне дитинство дівчини не закінчилося, вона ніби знала, яке насичене життя чекатиме її після школи:

“Ще однією великою любов’ю була англійська мова – я почала займатися приватно років з 8-ми. Мені знову ж таки дуже поталанило з викладачем — Тетяна Олексіївна (вам теж величезний привіт!). Не можна недооцінювати вміння вільно розмовляти на декількох мовах в сучасному світі. Чим більше мов ви знаєте, тим легше вам буде в майбутньому. Пізніше я також займалася математикою і німецькою.”

 

На питання, чому саме інформатика, Наталія відповіла, що тоді факультет здався ії найперспективнішим не тільки для власного розвитку, а і для розвитку людства.

 

“У нас у всіх є свої біологічні обмеження: у нашої біологічної оболонки, у нашого мозку. Але робота з комп’ютером, штучним інтелектом, що межує з нейрологією, може допомогти нам зрозуміти і виміряти межі функціонування нашого мозку і те, як їх можна подолати”. На думку Наталії, штучний інтелект сьогодні розвивається швидше, аніж людський.

 

Що стало поштовхом до ваших сьогоднішніх відкриттів?

— Стипендія для продовження навчання у Франції в місті Гренобль на одному з найзнаменитіших кампусів, де штучного інтелекту було покладено початок.

 

Чи є у вас в планах нові розробки? Можете поділитися?

— Зараз я займаюся розробкою системи для пацієнтів з бічним аміотрофічним склерозом і дитячим церебральним паралічем. Для цих людей мозок є часто єдиним джерелом стабільного сигналу. Кілька років тому, в 2016, я розробила прототип розумного будинку, де ви можете вмикати і вимикати пристрої (мікрохвильову піч, телевізор, опускати жалюзі), використовуючи тільки сигналу мозку, ніяких рухів або кнопок не потрібно. Зараз ми розробляємо більш доступну, недорогу версію цієї системи, де будь-яка сім’я може дозволити собі купити таку систему.

 

Що б ви порадили молоді, яка також хотіла б розвиватися у комп’ютерному напрямку та власне напрямку штучного інтелекту?

— “Dream big, fail fast” forward”, build stuff”- мрійте про великі досягнення: Нобелівська премія, знайти ліки від раку.. Робити помилки і відчувати невдачі нормально, але робіть це швидко, і в напрямку вашої кінцевої мети, не розпорошуйтеся і створюйте, творіть, не сидіть на місці.

 

Доктор комп’ютерних наук, власниця компанії і амбітна науковиця Наталія Косьмина — це цікава особистість, з безмежними думками та звершеннями. Вона дослідниця штучного інтелекту міждисциплінарної лабораторії Массачусетського технологічного інституту, яка досягла всього самостійно, постійно вдосконалюючись і навчаючись новому.

 

Ми бачимо в ній перспективну жінку, яка доводить одну просту істину: нема таланту, везіння. Є навчання, є книги, є потяг до науки і кропітка праця, завдяки якій можна досягти чого завгодно. А ми пишаємося, що колись ця успішна дівчина ходила вулицями нашого міста і зробила перші кроки до успіху саме тут.

Районка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН