Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

За 6 місяців 2020 року на Херсонщині зафіксовано 402 укуси людей тваринами

Протягом першого півріччя поточного року на території Херсонської області зареєстровано 4 неблагополучних пункта по сказу тварин, де виявлено сказ тварин різних видів: в т.ч.: 1 кота, 2 червоних лисиць, 1 єнотовидного собаки. Відповідно до чинної інструкції було впроваджено карантинні обмеження. Станом на 1 липня 2020 року всі пункти оздоровлено, проведено всі необхідні антирабічні заходи і знято карантинні обмеження.


З метою контролю ситуації зі сказу тварин щорічно проводяться профілактичні заходи по вакцинації домашніх тварин собак та котів.
У І півріччі 2020 року було щеплено проти сказу 63 357 собак, 22 987 котів.
Починаючи з 2018 року, щороку восени на мисливських угіддях проводиться пероральна імунізація диких м’ясоїдних тварин проти сказу шляхом розкладання принад з вакциною з авіатранспорту та здійсненням контролю за ефективністю імунізації.
За 6 місяців 2020 року в області зареєстровано 402 укуси людей тваринами, серед яких 113 свійських тварин не були вакциновані від сказу і 37 тварин є безпритульними.


Потенційним джерелом розповсюдження сказу в населених пунктах є бездомні собаки і коти, чисельність яких останніми роками не зменшується, а також собаки та коти, власники яких порушують правила їх утримання (заздалегідь не щеплюють проти сказу).
Сьогодні виникла реальна загроза повернення міського сказу котів і собак. Звідки очікувати небезпеку?
Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки. Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин. Тобто відбувається процес синантропізації хижаків, наближення місця їх мешкання до населених пунктів і контакти з безпритульними собаками і котами. У цих умовах відбувається наближення вірусу сказу до людини та свійських тварин . Варто зазначити, що в епізоотичному процесі активну участь беруть коти, на яких припадає більше 50% діагностичних випадків.


Одна із причин – це ослаблення контролю за виконанням правил утримання домашніх тварин, безвідповідальність деяких власників, сільських і приміських зонах, на дачних територіях, садово-городніх ділянках.


На виконання п.4 рішення засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Херсонській обласній державній адміністрації від 10.07.2019 року № 5 (далі – рішення) Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області направило в Херсонську обласну державну адміністрацію для розгляду та подальшого затвердження проект цільової Програми щодо поводження з домашніми тваринами та регулювання чисельності безпритульних тварин гуманними методами в Херсонській області. Програма спрямована на цивілізоване вирішення цих ситуацій шляхом зменшення чисельності безпритульних тварин гуманними методами, а також донесення до суспільної свідомості населення стандартів гуманного поводження з тваринами.


Відловом безпритульних (бродячих) собак на адміністративній території м. Херсон займається МКП «Гарантія» відповідно до укладеного договору № 27 від 01.04.2019. Відлов та карантинування МКП «Гарантія» здійснює під контролем Херсонської міської державної лікарні ветеринарної медицини, яка надає ветеринарні послуги (клінічний огляд, вакцинацію проти сказу, стерилізацію).
З 01.04.2019 року по 01.07.2020 року відловлено 390 бродячих собак. Усі вони стерилізовані та отримали щеплення від сказу.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН