Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Каховці свіже м’ясо продавали з порушеннями

Нагадаємо, ще 1 квітня 2020 року у господарстві ФОП Рахімов на території Каховки отримали позитивні результати лабораторних досліджень на африканську чуму свиней. Того ж дня відбулось засідання державної надзвичайної протиепізоотичної комісії (ДНПК) при Каховській РДА щодо встановлення меж спалаху, зонування спалаху і затвердження плану заходів щодо ліквідації АЧС. Тоді до так званої зони захисту потрапило смт Любимівка.

Згідно інструкції щодо профілактики та боротьби з африканською чумою свиней, після оголошення про спалах та введення карантину, проводиться облік усіх свиней. У господарствах смт. Любимівка нарахували 1300 голів свиней. В інструкції щодо профілактики та боротьби з АЧС сказано, що у зоні захисту потрібно невідкладно здати свиней на забій. ДНПК зобов’язала власникам свиней відібрати проби крові у 10% поголів’я. І вже за результатами досліджень приймати рішення про забій. Але власники тварин досі відмовляються виконувати законні вимоги ДНПК і проводити дослідження свиней.

Фахівці зустрічались з місцевими жителями, пояснювали необхідність проведення подібних досліджень. Але власники свиней досі не допускають інспекторів.

У Любимівці є ферма ФОП Гейко, де свиней вирощують у промислових масштабах. На обліку там рахується 355 голів свиней. Є рішення про проведення на підприємстві позапланового інспектування. Але власник вже неодноразово не допускає фахівців на територію ферми. Так сталось і 24 липня. По телефону власник стверджував, що в нього вже немає тієї кількості свиней, лишилось 12 голів. Якщо тварини, наприклад, хворі на АЧС і вивозились за межі ферми, то вони можуть розповсюдити хворобу. І призвести до виникнення нових спалахів. Хоч для людини ця хвороба не становить небезпеки, проте вона приносить масові збитки власникам свиней. Бо, згідно інструкції, у місці спалаху усе поголів’я потрібно забити, а туші спалити.

Представники Каховського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області передали до органів Нацполіції вже 15 заяв за фактами недопуску інспекторів на об’єкти.
За словами в.о. начальника слідчого відділу Каховського райвідділку поліції Анатолія Добродія, до єдиного реєстру досудових розслідувань були внесені відомості за ст. 251 КК України «Порушення ветеринарних вимог». Витребувані документи у власників свиней, діям буде надана правова оцінка. Досудове розслідування триває. Санкція статті передбачає покарання від штрафу до трьох років обмеження або позбавлення волі.
Також державні інспектори Каховського районного управління ГУДПСС в Херсонській області складуть протокол на власника ферми про адміністративне правопорушення щодо недопуску їх для проведення інспектування. Розмір штрафу – 7 мінімальних заробітних плат.
– Окрім цього, на виконання рішення обласної ДНПК державними інспекторами проведено збір інформації щодо місць реалізації продукції забою свиней у місті Каховка. За результатами збору інформації, Каховським районним управлінням було ініційовано проведення позапланових перевірок.

Під час цих перевірок відбирались зразки м’яса свиней для проведення лабораторних досліджень. У магазинах м’ясо реалізовувалось без необхідних документів, невідомого походження, не дотримується температурний режим для реалізації продукції, не ведеться результативна з обґрунтованою періодичністю боротьба зі шкідниками та гризунами. У пробах м’яса з двох магазинів виявили бактерії групи кишкової палички, ті самі бактерії виявили і у змиві в одному з магазинів.

Тому було прийнято рішення про тимчасове призупинення роботи двох операторів, на власників складені адміністративні матеріали для притягнення до адміністративної відповідальності. – зазначив начальник Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Віталій Боярський.

Головне управління Держпродспоживслужби в Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН