Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині родина, у якій є інфікований на коронавірус чоловік, відмовляється від повторного тесту

Родина із Дніпрян, що під Новою Каховкою у Херсонській області, в якій на коронавірус захворів батько, відмовляється робити повторні ПЛР – тести. 5 травня вдруге до них приїздили медики, але знов отримали відмову.

Вперше зробити ПЛР-тест родині після самоізоляції медики намагалися 30 квітня. Тоді отримали відмову та образи – розповіла Суспільному медична директорка Новокаховського центру первинної медико-санітарної допомоги Зоріна Зінченко. Лікарка звернулася до поліції.

“В родині 8 дітей. У чотирьох із них на початку карантину через тест ПЛР виявили коронавірусну інфекцію. Старша донька в родині – Тетяна каже, що про результати тесту дізналися запізно, – говорить Зоріна Зінченко.

“Ми просиділи два тижня в карантині вдома, і нам ніхто не запропонував тестів, ми тоді дізналися, що у нас батько хворий. Ми дзвонили щодня сімейним лікарям. Ми питали, як ми будемо виходити з карантину. Нам відповідали – карантин закінчиться і вийдете. Ні про які тести не було розмови. У нас завершився карантин, ми 15 числа здали тести в приватній клініці. Потім приїхали з лікарні і почали брати у нас мазки. Брали їх на вулиці, уже відкритими тестами. Тільки брату закритим. Взагалі незрозуміло, що відбувалося”, – говорить донька чоловіка, який хворів на коронавірус, Тетяна.

Підтримати родину приїхали друзі. Ксенія Моргунова вважає, що в родині усі здорові та не потребують обстеження. Вона вважає, що на родину чинять тиск. Сусіди теж не розуміють, чому сюди так часто приїздять медики. Домовитися не вдалося – мати родини Наталя викликала поліцію.

Медична директорка центру первинної медико – санітарної допомоги м. Нова Каховка Зоріна Зінченко розповіла, що ніхто ще не відмовлявся і проводив відеозймки, хоча вони в закладі роблять по 20 – 30 тестів на день.

“До нас надійшла заява про порушення умов карантину та самоізоляції. Дане звернення було прийнято – рішення буде прийнято відповідно до чинного законодавства”, – розповіла Суспільному начальниця сектору моніторингу Новокаховського відділу поліції Ольга Литвиненко.

Адвокатка Анна Глігач прокоментувала, що Конституцію України та Конвенцію про захист прав і свобод людини ніхто не відміняв, але в той же час, в Україні діє закон про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення. Вона додала, що відповідно до постанови від 25 березня 2020 року, заклади охорони здоров’я мають право здійснювати обов’язкове медичне обстеження осіб, які мають симптоми коронавірусу або контактували з інфікованими COVID-19, або якщо ці особи відмовляються від обстежень у добровільному порядку.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН