Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Танкер Delfi: троси, за допомогою яких намагалися підняти судно, розірвалися

Сталеві троси, за допомогою яких намагалися підняти танкер Delfi в Одесі, розірвалися, коли буксири розвинули 10% потужності. Про таке повідомив співвласник компанії “ТІС”, яка займається підйомом судна, Андрій Ставніцер на своїй сторінці у Facebook.

Він запевнив, що це сталося, оскільки судновласник найняв недосвідчених підрядників, аби заощадити на роботах.

“Це кінець операції за нинішнім планом, розробленим компанією Smart Marine Concept. Кінь здох – злізай. Ми, як і багато причетних до морської справи людей, відчуваємо зараз іспанська сором і розчарування,” – поділився Андрій Ставніцер.

Наразі, за словами Андрія, справа підняття Delfi перейде до Адміністрації морських портів України. Ставніцер зазначив, що спільно з АМПУ та Міністерством інфраструктури України планує розробити новий проєкт підйому судна.

Почати роботи над новим планом та його реалізацією планують у понеділок, 27 липня.

Також Ставніцер нагадав, що восени почнуться шторми, а тому підняти танкер буде складніше через несприятливі погодні умови.

Натомість у Telegram-каналі “Офіційний канал судновласника Delfi” запевнили, що троси почали розплітатися, вже після натягнення. Представники власника наголосили, що причина обриву – неякісне виробництво тросів. Завод-виробник заявляв, що вони мали витримати зусилля в 63 тони, натомість тросів не вистачило й на 4 тонни, запевнили у повідомленні.

Наразі підрядник планує відремонтувати троси або взяти нові та вкотре спробувати підняти Delfi з узбережжя пляжу “Дельфін” 27 липня.

Кореспонденти Суспільного звернулись за коментарем до начальника відділу комунікації та маркетингу АМПУ Максима Стерлецького. Він відповів, що всі подробиці щодо підняття судна нададуть на брифінгу, який відбудеться 27 липня.

Також Суспільне звернулося до пресслужби Одеської ОДА щодо анонсу чергової спроби підрядника підняти танкер. Речник Ігор Філіппов у відповідь також запросив на брифінг представників АМПУ, ОДА та міністра інфраструктури В’ячеслава Криклія. Там, за словами Філіппова, мають розповісти про подальші кроки щодо судна.

Зазначимо, що вранці 25 липня на пляж “Дельфін” в Одесі знову підійшли буксири, аби підняти затонулий на узбережжі танкер Delfi.

Станом на 14-у годину на танкер Delfi прикріпили два 300-метрових металевих троси. Тоді ж від Delfi почали відтягувати сорбуючі бони.

Пізніше відірвався один металевий трос, що був прикріплений до танкера Delfi. Про це повідомила кореспондентка Суспільного з місця подій. Каже, не витримало кріплення, яке поєднувало танкер із носом буксира.

Потім голова ОДА Максим Куций заявив, що чергова спроба підняти танкер виявилася невдалою й робити завершили.

Додамо, представники судновласника не змогли підняти танкер Delfi 24 липня. Причин “багато”, зокрема підрядник занадто пізно почав роботи, повідомив співвласник компанії “ТІС”, яка займається підйомом судна, Андрій Ставніцер.

Якщо танкер не вийде підняти до кінця тижня, підйомом займеться Адміністрація морських портів України, розповів керівник Одеської ОДА Максим Куций. 23 липня АМПУ оголосила тендер з вибору підрядника. Операцію оцінили майже у 25 млн грн. Згодом ці гроші планують стягнути з власника танкера, сказав Куций.

Нагадаємо, танкер намагались підняти за допомогою канатів 18 липня. Під час робіт обірвалось місце кріплення одного зі швартувальних кінців канату, повідомила прессекретарка Одеської міськради Наталя Мальцева.

Тоді власнику затонулого танкера Delfi знову продовжили термін підйому судна, повідомив міністр інфраструктури Владислав Криклій. За його словами, танкер не вдалося підняти до 20 липня через неправильні розрахунки.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН