Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Судно, що затонуло поблизу Одеси, планують прибрати

Про це у соцмережах розповів очільник Одеської ОДА Максим Куций.

Туристичний сезон в Одесі вже розпочався, однак відповідальні сторони так і не прибрали танкер Delfi з міського пляжу. Саме судновласник та Адміністрація морських портів України/Ukrainian Sea Ports Authority мають необхідні повноваження для цього, але дати ліквідації затонулого об’єкта постійно переносяться.

Одеська обласна державна адміністрація взяла на себе відповідальність за роль медіатора в цьому складному процесі задля безпеки відпочивальників й захисту природи.

На черговій нараді минулого тижня я доручив наступне:

– Представнику судновласника провести випробовування та підготувати остаточний план підйому судна та погодити його з уповноваженими органами.
– Капітану Одеського морського порту невідкладно розглянути цей план та встановити строк закінчення робіт з ліквідації.
– Державна екологічна інспекція України оперативно підрахувати розмір збитків, завданих навколишньому середовищу.

Тож, цього тижня ми нарешті отримали план робіт з ліквідації. Тому я хочу надати максимальної публічності подальшим діям відносно Delfi.

Протягом останніх двох тижнів судно обстежували водолази, збираючи дані про стан корпусу Delfi.

Результати – невтішні. Значну частину судна затопило водою та наповнило піском. На жаль, потужностей буксирів не вистачить для того, аби одразу зняти з місця танкер.

Беручи до уваги принципову позицію Одеської міської ради проти розпилу судна безпосередньо на місці затоплення, судновласник запропонував підняття Delfi за допомогою повітряних балонів. Їх мають розмістити в пустотах судна. Вони забезпечать плавучість танкеру, після цього буксири транспортують його до порту.

Строк завершення робіт спливає наступного тижня – 25.06.2020. Після цієї дати АМПУ має самостійно розпочати ліквідаційні роботи.

Прошу міністра інфраструктури Владислава Криклія взяти це на особистий контроль. Закликаю всіх учасників процесу дотримуватися домовленостей та, нарешті, звільнити пляж Одеси від небезпечного об’єкта.

 

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН