Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Петро Непорожній – визначна постать енергетичної галузі минулого століття

Небагато електростанцій в світі носять ім’я видатних людей. Одна з таких Каховська ГЕС імені Петра Степановича Непорожнього. Часто студенти, учні, підрядники і просто люди, які проїжджають через греблю задаються питанням: чому станція носить ім’я саме цієї людини? Спробуємо розповісти про унікального і талановитого енергетика минулого сторіччя.

Петро Непорожній  народився 13 липня 1910 року в Україні у місті Яготин. Цього року відзначається 110 річниця від дня його народження. Ім’я Петра Степановича увійшло в історію як ім’я видатного енергетика та енергобудівника. Петро Непорожній був проректором та доктором технічних наук. За життя був нагороджений  багатьма орденами. Написав близько 30 фундаментальних праць у галузі енергетики та гідроенергетичного будівництва.

Однак найвагомішим внеском для історії України стала його кропітка робота під час будівництва Каховської ГЕС. Саме у 1953 році  він очолив службу головного інженера «Дніпробуду». І саме він грав ключову роль під час будівництва основної конструкції Каховської ГЕС.

Зведення греблі на Херсонщині було не простою справою, однак Петро Степанович з гідністю впорався з цим. Його принципово новий метод поточного будівництва  забезпечив  будівництво греблі за рекордно короткий час. Завдяки наполегливості та кропіткій роботі висококваліфікованого фахівця оцінив уряд і невдовзі він очолив Держбуд СРСР. Також  Петро Непорожній був міністром енергетики та електрофікації СРСР з 1962 по 1985 роки та  згодом заступником голови Ради Міністрів України.

За період діяльності Непорожнього забезпечувалася потреба в електроенергії всіх галузей народного господарства України, підвищилася надійність роботи електростанцій і енергосистем, збільшилося виробництво електроенергії, а витрати на її вироблення — питомі витрати палива знизилися в 1,5 рази. Це був час розквіту енергетичної науки. Кількість науково-дослідних і проектних робіт переступила за сотню, багато з яких здобули міжнародне визнання. Одним з головних досягнень Петра Непорожнього – є організація єдиної енергетичної системи (ЄЕС), однієї з найпотужніших і економічних серед аналогічних систем в інших країнах

За значний внесок у розвиток енергетичної галузі постановою Кабінету Міністрів України у 2000 році ім’я Петра Непорожнього присвоєно Каховській ГЕС. У світі є ще одна станція, яка носить його ім’я –  Саяно-Шушенська  ГЕС імені П.С. Непорожнього з 2002 року.

Сьогодні філію «Каховська ГЕС ім. П.С. Непорожнього» ПрАТ «Укргідроенерго» відвідують сотні школярів та студентів, котрі, дивлячись на назву станції та пам’ятник-погруддя у холі, віддають шану видатному енергетику. Це людина-легенда, яка протягом 70 років трудової діяльності жила за девізом – “Серце моє – енергетика”.

В м. Яготин Київської області на його батьківщині П. С. Непорожньому встановлено пам’ятник-погруддя.

У пам’яті поколінь Петро Степанович назавжди залишиться «повелителем світла», непохитним у досягненні високої гуманістичної мети, невтомним у подвижницькій праці. Народившись з аурою, яка відсвічувала любов до людей, Петро Степанович Непорожній, як людина-титан заслуговує від усього людства на величезну пошану.

Цікавий факт:

Саме Петро Непорожній став ініціатором святкування в СРСР Дня енергетика. Вперше свято було затверджене Указом Президії Верховної Ради СРСР від 23 травня 1966 року в пам’ять про день прийняття Державного Плану електрифікації Росії (ГОЕЛРО) на восьмому Всеросійському з’їзді Рад 22 грудня 1920 року. До речі, саме в цей день енергетичним службам доводиться працювати в посиленому режимі, оскільки 22 грудня є найкоротшим днем в році, а ніч – найдовшою. Це свято відзначає і нині не тільки Україна, а й Вірменія, Білорусія, Киргизія.

Олена Бегунова, пресслужба Каховської ГЕС

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН