Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пасічники Херсонщини очікують на гарний врожай меду (Відео)

Запилення рослин – одна з добрих справ бджіл. Врожайність плодових культур залежить від перехресного запилення цими комахами. У період цвітіння у садах сільгосппідприємства «Енограй» цьогоріч встановили пасіки двоє бджолярів. Це підвищило шанси на добрий врожай навіть за екстремальних погодних умов цієї весни.

Кілька років тому «Енограй» самостійно відшукував окремих бджолярів, які б розташували пасіки у садах, але це було складно.Цього року на запит відреагувала обласна спілка бджолярів, двоє пасічників надали необхідну кількість бджолосімей для покриття всього саду.

“Щоб пасічники погодились на таку співпрацю, від фермерів потрібно одне – застосовувати препарати захисту рослин, які не шкодять бджолам. Кілька років тому сталась масова загибель комах від використання пестицидів. Безпечні для бджіл препарати коштують дорожче, але кращі врожаї покриють витрати”, – говорить голова обласної спілки бджолярів Олександр Федорець.

Сільгосппідприємство «Енограй» є прикладом успішної співпраці фермерів і бджолярів.
“Ця весна була дуже капризною, окрім нічних заморозків, вдень був і сильний вітер. Робота бджіл буквально вимірювалась годинами. Завдяки тому, що бджолярі допомогли в потрібних місцях встановити вулики, це стало ефективним . Тільки вітер стихав, бджоли приймались за роботу”, – коментує Максим Литвиненко, директор СТОВ «Енограй”.

Виробники плодових культур відповідально ставляться до збереження природи, і пасічники їм довіряють. Створення таких майданчиків і є одним із завдань українського проєкту бізнес-розвитку UHBDP. Координацію в області здійснює громадська організація «Земля Таврії».

“Фермер отримує збільшення врожаю, а бджоляр запускає ранній розвиток своїх бджолосімей, входячи в сезон раніше. Така співпраця кожному вигідна. Наша партнерська організація “Земля Таврії” має велику клієнтську базу і ми готові залучати фермерські господарства до співпраці з нашими херсонськми бджолярами”, – коментує журналістам “Українського півдня” Олександр Синюк, голова громадської організації “Земля Таврії”, координатор українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва UHBDP Херсонської області.

ДО ВІДОМА.
«Енограй» розташовується у селі Софіївці Білозерського району, спеціалізується на вирощуванні зерняткових і кісточкових фруктів. Щороку реалізує до 2,5 тисяч тон персику (10% українського ринку), 3 тисячі тон яблук, 800 тон – черешні. Вирощує вишні, сливи, груші. Збуває продукцію в більшості на внутрішньому ринку, кілька видів плодових культур йдуть на експорт.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН