Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Арабатці через проблеми з рятувальними постами гинуть люди

Милі особливості курортів Херсонщини: живими з них повертаються не всі. Так, на Арабатській стрілці протягом лише одного дня потонули троє гостей. Причому лише одного (42-річного миколаївця) витягли з води й «відкачали» в останній момент, а двох інших  (60-ти й 65-річних приїжджих з Полтави) дістали вже мертвими. Показово, що купалися вони у штормовому морі, й ніхто їх не зупинив. І не попередив, що це небезпечно, оскільки в цей час формується потужна придонна течія, яка відносить від суходолу – лише дуже сильний і витривалий може їй протистояти. Зрештою, на ділянках берега, де сталися нещасні випадки, чомусь взагалі не чергували матроси-рятувальники – загиблих діставали звичайні очевидці. Вони ж і «швидку допомогу» викликали.

Якщо такий самий стан з безпекою курортників на Арабатській стрілці збережеться, до кінця сезону тут кількість жертв нещасних випадків на воді буде обраховуватися вже не одиницями, а десятками. А він збережеться, оскільки системного підходу до роботи рятувальної служби тут немає. Ні, комунальна аварійно-рятувальна служба на Арабатці є – у селі Щасливцевому. Але це не рятувальники, а водолази, котрі виходять у море для пошуків зниклих людей – тобто тоді, коли вони вже опинилися або на дні, або дрейфують десь у відкритому морі.

Голова Щасливцевого Віктор Плохушко каже: незабаром тут збираються відкрити два комунальні рятувальні пости. Але цього буде замало, аби «прикрити»  все узбережжя Арабатської стрілки – як-не як, 44 кілометри! Голова сусіднього села Стрілкове Олександр Пономарьов також наголошує, що вісімнадцять кілометрів пляжів біля села проконтролювати неможливо, оскільки на це не вистачить коштів. Всі сподівання тут покладають на оздоровниці, котрі мають створювати власні пости на пляжах, і утримувати бодай по одному підготовленому матросу-рятувальнику.

Але якщо вони є, то далеко не всі і не всюди справно виконуються свої прямі обов’язки. Хтось за сумісництвом прибирає пляж чи охороняє інвентар, хтось торгує якимось дріб’язком чи шашлики на мангалі смажить. Ледве не одночасна загибель трьох людей – показове підтвердження того, що рятувальної служби на Арабатці, як такої, немає. А відтак, з’являється підвищений ризик  для життя і здоров’я людей, котрі приїхали на цей курорт саме відпочивати, а не ризикувати своїми життями. Чи в оплату відпочинку безпека дітей і дорослих не входить?

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН