Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У херсонському музеї розповіли про видатного скульптора-земляка

Віртуальну екскурсію влаштували на сторінці Херсонський Художній Музей.

На свято Дня Конституції України ми з гордістю і шаною згадуємо нашого талановитого земляка, чиї неперевершені твори стали візитівкою Херсона.

Відомий український скульптор, Білокур Іван Григорович, більшу частину свого життя прожив у сонячному Херсоні, в який приїхав у 1960 р. і залишився назавжди. Він був дуже обдарованою людиною, яка отримала до того ж прекрасну художню освіту у Київському державному художньому інституті. Стимулом до творчості стали спостереження юнака за роботою своєї відомої тітки, народної художниці Катерини Іванівни Білокур, яка передавала йому секрети своєї майстерності.

Але майбутній майстер не пішов по стопах мисткині і не став живописцем, вибравши зовсім іншу, достатньо важку стезю. Його формування як скульптора починається на початку 60-х рр. минулого століття, а вже у 1971 р. у місті Херсоні, на проспекті Текстильників (зараз це майдан Т.Шевченка), було встановлено пам’ятник Кобзарю, в якому Білокур втілив своє бачення в розкритті образу великого українського поета. Воля, віра, рішучість і при цьому величезна любов до рідної землі – всі ці якості скульптор акумулював у створеному ним образі Тараса. Роком пізніше на березі Дніпра було встановлено своєрідну візитівку міста – пам’ятник першим корабелам Херсона, який став результатом плідного творчого співавторства талановитих херсонських митців Івана Білокура, Василя Шкуропата і Володимира Потребенка.

Палітра образів, втілених скульптором, дуже багата. Всі вони вражають пластичною виразністю та вмінням митця розкрити внутрішній світ своїх персонажів.

💙Білокур Іван Григорович (1934-1999)

💛Іван Білокур. Пам’ятник Т.Шевченку

💙Іван Білокур. Пам’ятник першим корабелам

💛Іван Білокур. Ескіз пам’ятника. 1960-ті рр. ХХ ст. Гіпс тонований. Дар Білокур Л.Я.

💙Іван Білокур. Вісті з фронту (Лист з фронту). 1972. Двохфігурна композиція. Штучне каміння, тоноване.

💛Пам’ятник на могилі Катерини Білокур, виконаний за ескізом Івана Білокура

💙Тітка художника Катерина Білокур

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН