Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Пологівський район може розширитися у 2021 році за рахунок сусідніх районів

На сайті Верховної Ради України від 15 червня було зареєстровано Проект Постанови про утворення та ліквідацію районів.

Кабінет міністрів України схвалив його на засіданні 12 червня і передав на подальший розгляд.

Проект передбачає створення 129 районів, зокрема 17 з них — на тимчасово окупованих територіях та в АР Крим. Наявні 490 районів ліквідують.

 

Які плани у Верховної Ради на Пологівський район?

Пологівській РДА нічого не загрожує. Навпаки, до Пологівського району тепер будуть належати території Більмацької селищної, Воздвижівської сільської, Воскресенської сільської, Гуляйпільської міської, Комиш-Зорянської селищної, Малинівської сільської, Малотокмачанської сільської, Молочанської міської, Оріхівської міської, Пологівської міської, Преображенської сільської, Розівської селищної, Смирновської сільської, Токмацької міської, Федорівської сільської, Чернігівської селищної територіальних громад.

Отже, Пологівський район значно розшириться.

 

Пологівська Районна державна адміністрація сьогодні все ще чекає рішення Верховної Ради: “Ми чекаємо, коли буде прийнято закон, що регулює діяльність місцевих органів державної влади в умовах децентралізації, орієнтовно в середині липня. У ньому буде відображено функції районної державної адміністрації, які, в свою чергу, вступлять в дію після жовтневих місцевих виборів. Поки ми як виконували свої обов’язки, так і будемо виконувати їх далі до останнього”

 

Що станеться з ліквідованими районними державними адміністраціями?

Поки нова редакція до Закону “Про місцеві державні адміністрації” тільки готується.

Всі пропозиції будуть проходити через публічні обговорення. Наразі відомо, що важливі підрозділи ліквідованих РДА можуть деякий час продовжувати своє існування.

Також знаємо, що тотального скорочення не передбачається: “Хто б де не працював – він все одно живе в якійсь громаді, тож зможе продовжити свою роботу чи у виконавчому комітеті ради громади, чи у Центрі надання адмінпослуг… Є багато інших варіантів”, — прокоментував заступник міністра Вячеслав Негода.

 

Чи буде зручно людям з віддалених райцентрів їздити до новоутвореної райдержадміністрації?

Ідея децентралізації передбачає самостійне вирішення багатьох питань у своїх громадах, тому необхідності постійно їздити, скажімо, із Оріхова до Поліг, не буде.

Також ВР України має за мету створити систему, де не люди їздять до влади, а влада до людей.

 

Що відомо про повноваження нових РДА?

«РДА у нових районах до внесення змін до Конституції України здійснюватимуть повноваження виконавчих органів районної ради, оскільки районні ради не мають своїх виконавчих комітетів і завжди делегують свої повноваження РДА.

У змінах до Основного Закону, як передбачається, це буде змінено.

Також РДА здійснюватимуть координаційні повноваження між територіальними органами центральних органів виконавчої влади на районному рівні і забезпечуватимуть законність на відповідній території», – зазначив заступник міністра.

Наразі Проект Постанови про утворення та ліквідацію районів знаходиться на опрацюванні у комітеті Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Автор: Євгенія ГОНЧАРОВА-КЛЮЄВА Районка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН