Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Слуги народу та корабельна сосна. Усе про гендерний скандал у президентській партії

Голова партії “Слуга народу” Олександр Корнієнко та лідер пропрезидентської фракції Давид Арахамія стали фігурантами гендерного скандалу. 23 червня мережею почало ширитися відео, де вони двоє обговорюють колегу-депутатку Ірину Аллахвєрдієву перед брифінгом у Миколаєві. Мікрофони перед народними обранцями були ввімкнені, брифінг ще не розпочався, тож вони двоє розмовляли про жінку в довільній формі. Одразу після появи відео Корнієнко назвав його змонтованим, а Аллахвердієва заявила, що “це фейк”. Однак 24 червня Корнієнко публічно визнав факт розмови, вибачився перед колегою і пояснив, що у цій розмові йшлося не про одну жінку, а про двох. Суспільне зібрало хроніку скандалу, думки дотичних до нього осіб, а також правозахисниць, які борються за гендерну рівність.

Тюнінг та “корабельна сосна”

23 червня у Миколаєві журналісти видання “Никвести” вели пряму трансляцію брифінгу Арахамії та Корнієнка. На відео, доступ до якого вже частково обмежено, голови партії та фракції “Слуга народу” у довільній формі, нібито, обговорюють свою колегу по фракції Ірину Аллахвєрдієву. Звук на відео іноді візуально не збігається з картинкою, у редакції це пояснюють тимчасовою втратою сигналу під час стріму. Під час розмови керівництво “Слуги народу” спілкується російською та використовує нецензурну лексику.

“Аллахвердієва — взагалі красуня. Така піддута, звісно, трохи. Трохи забагато тюнінгу”, — каже голос Корнієнка, і, після паузи, додає:

“Баба робоча, як корабельна сосна. Вона тут відх***ть триста зустрічей за чотири місяці. І виграє. Ну, ти до президента її заведеш, ти побачиш. Він підстрибне. Викурить усі айкоси. Скаже: “Баба – так. Баба – так”, — каже голова фракції, а Арахамія відповідає йому, що “у неї багато енергії”.

Після детального обговорення новітніх мемів у соцмережах та заяви Корнієнка про “змонтоване” відео, на ситуацію відреагувала сама Ірина Аллахвердієва. Вона також заявила, що відео є змонтованими, а Корнієнко і Арахамія “присяглися їй, що не говорили нічого з опублікованого”.

“Опубліковане “сенсаційне відео” — монтаж. Мені вже подзвонили Давід Арахамія і Саша Корнієнко і присягнулися, що не говорили нічого з опублікованого. Очевидно, йшлося про потенційних кандидатів у мери та до списків партії на місцевих виборах. Але в передвиборчій боротьбі дехто не гребує навіть такими ницими прийомами для зведення політичних рахунків”, — написала депутатка в Facebook.

Ірина АллахвердієваFacebook

Ірина Аллахвердієва

Зізнання та вибачення

24 червня Корнієнко опублікував відео, де ще раз роз’яснив ситуацію. Він розповів, що розмова складалася з двох частин, і обидві частини стосувалися двох різних жінок. Перед обома ними Корнієнко вибачився.

“Хочу звернутися до пані Ірини Аллахвердієвої, моєї колежанки і людини, яку я дуже поважаю, із проханням прийняти мої вибачення за ту першу, коротку, невелику частину розмови, де я з Давидом Арахамією обговорюю свої враження від її вроди, краси. Але в абсолютно неприйнятній формі”, — прокоментував Корнієнко свій вислів про “тюнінг”, стверджуючи, що не мав нічого поганого на думці.

У тій частині розмови, де йшлося про “корабельну сосну”, за словами Корнієнка, він обговорював не Аллахвердієву, а ймовірну кандидатку в мери Миколаєва від “Слуги народу” Тетяну Домбровську. Депутат заявив, що між обговоренням двох жінок розмова тривала, і допустив, що ця її частина могла зникнути під час прямої трансляції через поганий сигнал.

Ірина ДомбровськаFacebook

Тетяна Домбровська

“Я обговорював іншу людину. Кого? Місцевого політика і ймовірного кандидата в мери від партії Слуга народу, пані Тетяну Домбровську. Я з нею познайомився напередодні і вона мене дійсно дуже вразила своєю енергією, своїм запалом і я розумію, що вона могла б бути гідним кандидатом. Знову ж таки, форму для вираження свого захоплення я обрав не дуже доречну, а й місцями неоднозначну, образливу й таку, яка дійсно може сприйматися як сексизм та інші форми дискримінації. За це я приношу вибачення також пані Тетяні”, — сказав Корнієнко.

Він зазначив, що розуміє, що Домбровська може відмовитися від подальшої співпраці із партією Слуга народу після його висловлювань, що “буде абсолютно справедливим”, адже він “дозволив собі сексистські висловлювання”.

У свою чергу, нова “фігурантка” розмови Тетяна Домбровська розповіла Суспільному, що має наміри продовжити свою співпрацю з партією “Слуга народу”, хоча їй і не подобаються вислови колег.

“Реакція, звичайно, негативна, але я одразу отримала вибачення і вважаю інцидент вичерпаним. Думаю, що частина, яка стосувалася мене, є високою оцінкою моєї роботи у місті, але у дуже грубій чоловічій формі. Вважаю, що не варто зациклюватись на цьому інциденті і готова до подальшої співпраці”, — сказала вона.

“Квота в 50%” та дискусія у фракції

Колежанка згаданих у розмові жінок, депутатка від Слуги народу Ірина Верещук, обурена виразами Корнієнка і вважає, що він повинен зрозуміти, що суспільство не буде толерувати сексистських політиків.

“Найперше: це дійсно ганебна ситуація. Я дійсно чую пана Корнієнка і пана Арахамію, які кажуть, що це склейки, монтаж тощо, ці слова лунали з їхніх вуст, у тій чи іншій мірі. Якщо щиро, зараз у чаті (Слуги народу — ред.) розгорілася дискусія щодо поправки до виборчого законодавства про квоту у 50%. Тобто присутності у списках політичних партій 50% жінок. І пан Корнієнко — один з тих, хто підписав поправку, і її ініціатор. І тут у мене питання до пана Корнієнка: це він так бачить рівні можливості? Це таким чином буде відбуватися відбір до партії?”, — розповіла Суспільному Верещук і зазначила, що вона поправку не підписала, оскільки вважає, що “квоти мають ділитися не на чоловіків і жінок, а на професіоналів і не професіоналів”.

Вона підкреслила, що Корнієнко — не пересічний депутат, а голова партії, який задає тон, зокрема, і політичній культурі всередині політсили.

“Наразі трішки складна ситуація, тому що Ірина Аллахвердієва повелася дуже толерантно. Вона не стала, так би мовити, “накручувати нерви”, навпаки, повелася наймудріше саме пані Ірина. Але це не знімає відповідальності з Корнієнка і Арахамії. Вони вибачилися, пояснили вкотре свої слова, як це відбувалося і обставини, але, щоб цього не було, найперше потрібно, щоб ми це засудили. І я це засуджую. Так себе голова партії не повинен вести. Такі, як пан Корнієнко, дуже швидко повинні зрозуміти, що суспільство не буде толерувати таких політиків. Суспільство знайде можливість достукатися до таких політиків, які можуть дозволити собі такі розмови, навіть коли думають, що мікрофони вимкнені. І скаже, що це не буде толеровано і в них не буде політичної кар’єри”, — сказала Верещук.

На питання, що потрібно зробити, аби подібні скандали серед українських політиків більше не виникали, Верещук відповіла, що такі ситуації мають місце й у розвинених демократичних державах.

“Навіть у країнах, де рівні можливості, де країнами і їхніми урядами керують жінки, мерами великих міст стають жінки, все одно є місце сексистським висловлюванням у публічному просторі. Звичайно, зовсім їх викорінити не вдасться, а, особливо, на нашому, пострадянському просторі”, — сказала Верещук і додала, що в українській політиці, як в місцевій так і центральній, “нікчемно мало жінок”.

На її думку, зараз жінкам неможливо пробитися в політику, не почувши на свою адресу сексистських висловлювань. Верещук вважає, що “в Україні лише формується політична культура і її формування мусить пройти такий період”. Вона додала, що з цієї ситуації “не треба робити величезну проблему і якось визначати в законі, бо закон вже є”. На її думку, відсутність сексизму треба визначати в самих людях, у вихованні, ставленні до своїх колег і рівні дискусій, які взагалі можуть бути між колегами.

“У даному випадку, наочний приклад: це не рівень дискусії, це не рівень голови партії і, зрозуміло, що це не рівень монобільшості, яку сьогодні представляє влада. Я дуже борюсь за те, щоб жінки мали рівні можливості, але через свою професійність. Рівно як і чоловіки”, — сказала Верещук.

Вона спрогнозувала, що процес досягання таких можливостей, на її думку, триватиме в Україні ще 5 років, але зазначила, що наразі діє позитивний тренд, оскільки кількість жінок у парламенті — найбільша в історії, тож викорінення сексизму в Україні — справа часу.

Інший член фракції “Слуга народу” Олександр Качура в ефірі Українського радіо зазначив, що також підтримає ініціативу щодо запровадження гендерного балансу в політиці.

“Корнієнко приніс, що не є традиційним для української політики, вибачення колежанці та зауважив, що це стосувалося зовсім іншої людини. Це — питання етичного характеру і я вважаю, що такі висловлювання неприпустимі, але всіляке буває і головне, щоб людина могла зробити висновки та мала мужність попросити вибачення. З приводу квот, я вважаю, що це абсолютно нормально і потрібне ще більше представництво жінок. Якщо говорити про парламент, у нас квоти дотримуються. Втім, якщо взяти статистику по міських та обласних радах, то в облрадах представництво жінок може бути 25-30%, в ОТГ – ще менше, в сільських – переважно чоловіки. Так сталося традиційно, що цим займаються чоловіки у сільській місцевості. Ми хочемо цю ситуацію змінити та встановити рівні можливості для політиків. Якщо ми збалансуємо 50 на 50, то я точно таку ініціативу буду підтримувати”, — сказав Качура.

Навчити депутатів толерантності

Правозахисниця громадської організації Альянс-Глобал і гендерна експертка Валерія Зубатенко каже, що високопосадовці, які допустили подібні вирази, у першу чергу мають зрозуміти, в чому була проблема, а лише потім вибачатися.

“Перше, що потрібно зробити депутатам або будь-яким політикам на цьому місці — принести публічні вибачення. Але недостатньо принести їх для того, аби припинити дискредитування на свою адресу й ігнорування ситуації, що склалася. Потрібно дійсно зрозуміти, в чому була помилка. Наразі, не дивлячись на те, що Україна взяла на себе певні зобов’язання в рамках гендерної політики перед Європейським Союзом, на жаль, немає жодних програм, які б вчили депутатів толерантності, недискримінації та розумінню того, що взагалі є сексизм, чому це не є допустимим, тим паче на їх посадах”, — каже Валерія.

Вона вважає, що необхідно запровадити програму, яка б доступно пояснювала чиновникам, що таке сексизм, у чому він виражається і чому не є допустимим. У ситуації з Корнієнком та Арахамією Валерія рекомендує їм зробити все, аби не просто більше такого не казати, але й не допускати подібних розмов зі своїми колегами.

Обговорення двох жінок у сексистському контексті правозахисниця вважає “симптоматичним”.

“Ми бачимо, що це вже симптоматика. Вони кажуть це про двох жінок, тут явно прослідковується системність їхніх сексистських поглядів. Українське антидискримінаційне законодавство, насправді, дуже непогане, і проблема не в тому, що немає законів і потрібно щось прийняти нове, а в тому, що на старі закони ніхто не звертає увагу і немає механізмів, які б нам дозволяли нормально відслідковувати порушення, за які прописана відповідальність. Саме цим наразі має опікуватися влада: не просто заради цивілізованого суспільства, а для того, аби країна виконувала зобов’язання, які вже на себе взяла”, — каже Валерія.

Вона додала, що реакцію Аллахвердієвої на ситуацію можна зрозуміти, але це є не дуже гарним прикладом реагування, оскільки подібні речі не можна казати про жодну з жінок і не важливо, про кого йдеться.

“Те, що вона так реагує на цю ситуацію, є зрозумілим, оскільки, якщо дійсно про неї таке кажуть у колективі, ви можете уявити, як це — знаходитися серед людей, які ставляться до тебе так? І для того, щоб хоч якось пробити цю “скляну стелю”, необхідно мовчати, грати за цими правилами. Можна зрозуміти, з чого витікає її позиція, але це не дуже гарний приклад реагування, оскільки такі речі не можна казати про жодну з жінок. Не важливо, про неї чи ні це сказано. Потрібно казати конкретно: “Така форма комунікації щодо жінок є недопустимою”, — каже правозахисниця і додає, що потрібно було б вимагати вибачень від колег, не зважаючи на те, про кого йшлося.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН