Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

В Україні відбувся обмін полоненими: звільнили блогерів, військових, водіїв, власницю зоомагазину

У результаті “великого обміну”, який відбувся 29 грудня, на підконтрольну Києву територію повернулося 76 українських бранців. Від початку, за словами радника секретаря РНБО Сергія Сивохо, домовлялися про 80, але чотири людини залишились на окупованій території, бо там мешкають їхні родини. Росія та підконтрольні їй бойовики вимагали повернути 141 особу. Україна передала 127, ще 14 відмовилися повертатися на окуповані території.

Блогери, військові, водій, власниця зоомагазину. Кого повернула Україна

Станіслав Асєєв виходить з автобусу після обміну. undefined

Серед інших, Україні вдалося повернути авторів “Радіо Свобода” Станіслава Асєєва й Олега Галазюка, які перебували в полоні з літа 2017 року. У серпні 2018 року телеканал “Россия 24” показав програму, в якій полонений Асєєв нібито підтверджує, що працював на українську розвідку. Це було вперше, коли бойовики показали Асєєва від моменту затримання. Правозахисники непокоїлися з приводу його місцеперебування, а також з того, що під час ув’язнення йому погрожували і, можливо, катували. Міжнародним організаціям було відмовлено у доступі до нього. Бойовики засудили Асєєва до 15 років колонії.

Блогери, військові, водій, власниця зоомагазину. Кого повернула Україна

Також звільнено кількох українців, яких в ОРЛО засудили як учасників “диверсійної групи”. Бойовики звинувачували їх у “вбивсті” начальника “міліції ЛНР” Олена Анащенка, а також у причетності до загибелі Михайла Толстих на прізвисько “Гіві” (ватажок бандформування “Сомалі”, загинув 8 лютого 2017 року) та Арсенія Павлова на прізвисько “Моторола” (ватажок банформування “Спарта”, загинув 16 жовтня 2016 року). Бойовики стверджували, що група готувала вбивство ватажка “ДНР» Олександра Захарченка. У “ЛНР” заявили, що в “диверсійну групу” входили 16 осіб. Серед тих, кого повернули, Сергій Іванчук, Іван Дєєв, Іван Катишев, Олександр і Володимир Данильченки.

Звільнено водія з Алчевська Едуарда Алояна. Цього року “суд” в ОРЛО засудив його до 12 років позбавлення волі за “шпигунство” на користь України.

Бойовики також звільнили засуджену ними до 12 років за “шпигунство” 24-річну жительку Луганська Вікторію Вороніну. Також звільнена власницю зоомагазину з Первомайська Олена Сорокіна, яку бойовики викрали минулого року через те, що вона наклеїла на стіні листівку з закликом підтримати Україну у війні з РФ. На обмін вона приїхала у футболці поверх одягу, на якій від руки написала “Моя держава – Україна” та намалювала герб.

Блогери, військові, водій, власниця зоомагазину. Кого повернула Україна

Марина Чуйкова (справа) після обміну. undefined

Терористи звільнили матір братів Чуйкових, які у 2014 році переїхали з окупованої Горлівки у Харків. 48-річна Марина Чуйкова лишилася там, щоб доглядати за хворою матір’ю. У полон бойовики захопили її у березні 2018 року, звинувативши у шпигунстві. У жовтні 2019 року їхній “суд” призначив Марині Чуйковій 11 років тюрми.

Серед звільнених з полону є й військові Збройних сил України Богдан Пантюшенко, Олександр Коріньков та Сергій Глондар.

Богдан Пантюшенко — командир танку, який бойовики підбили під Донецьком. Перебував у полоні з січня 2015 року.

Військовослужбовці 3-го полку спецпризначення старшина Сергій Глондар та молодший сержант Олександр Коріньков потрапили у полон 16 лютого 2015 року, коли виконували бойове завдання у районі Дебальцевого. Військові супроводжували колону й мали вивести поранених з Дебальцевого, однак їхній загін потрапив у засідку. Тоді декілька військових загинуло, кілька — дістали поранення, інших взяли у полон. Відомо, що їх утримували у Макіївській колонії.

Серед звільнених полонених — військовослужбовець Кім Дуванов з Ізюмського району. 48-річний старший солдат потрапив в полон 22 травня 2019 року. Це сталося у Донецькій області. Тоді 8 українських військових на вантажівці збилися з маршруту неподалік Новотроїцького та заїхали на тимчасово окуповану територію. Там бійців затримали учасники незаконних збройних формувань. Кім Дуванов – контрактник, служить в Збройних силах України з 2017 року.

Звільнено бійця 30-ї окремої механізованої бригади Володимира Воскобойника, який з травня 2018 року перебував у полоні в ОРДО.

Бойовики відпустили військового з Харківщини Романа Фурсова, захопленого в бою на сході України у 2017 році.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН