Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Дистанція на пляжах та закриття нічних клубів: як карантин змінює курортне життя Одеси та області

З 22 червня в Одесі посилили карантин. Зокрема мешканців міста вкотре зобов’язали дотримуватись маскового режиму, а кількість людей у громадському транспорті знову прирівняли до кількості місць для сидіння. Тим часом міська рада готується закрити декілька нічних клубів, а поліція вже патрулює пляжі. Суспільне Одеси зібрало основні рекомендації та зміни, які стосуються посилення карантинного режиму.

Яка наразі ситуація в області

За словами головного санітарного лікаря регіону Віталія Гончарова, за останній тиждень епідеміологічна ситуація на Одещині погіршилася. За його оцінками, кількість захворілих зросла на 25%, порівняно з попередніми 7 днями. Також на 10 % підвищився рівень госпіталізації пацієнтів.

Нестійкою, на думку Гончарова, ситуація залишається через окремі райони, де фіксують поширення коронавірусної інфекції. Зокрема в Ізмаїльському районі кількість пацієнтів зросла в 6, 8 разів (27 проти 4), а в Ананьївському – на 40% (14 проти 10).

Також до запровадження додаткових обмежень через поширення COVID-19 наближаються Лиманський та Татарбунарський райони та місто Ізмаїл.

“Ми пов’язуємо це з порушенням правил самоізоляції та санітарно-епідемічними інструкціями. Зокрема йдеться про недотримання рекомендацій під час відвідування кафе, ресторанів, ринків. 80% пасажирів у громадському транспорті – без масок. Так само в магазинах і супермаркетах”, – запевнив Гончаров.

Також санлікар наголосив, що Одеська область досі відповідає критеріям послаблення карантину за виключенням окремих районів. Однак, на думку Гончарова, якщо епідеміологічна ситуація не покращиться, Одещині доведеться повернутися до жорсткого карантину.

Відпочинок на курортних зонах

Відвідувачі пляжів можуть не носити маски, за умови, якщо відстань між ними та іншими людьми складатиме щонайменше 1,5 метра, зазначив керівник ОДА Максим Куций. А ось працівники закладів, які функціонують поблизу пляжів або на їхній території повинні постійно перебувати в масках або респіраторах. За цим слідкуватимуть зокрема й рейдові групи поліцейських.

“Я попереджаю всіх щодо жорсткого дотримання обмежень. Працюватимуть правоохоронці, представники Держпродспоживслужби, обласної адміністрації. Якщо будуть порушення, протоколи складатимуть на місці. І притягати до відповідальності будемо, перш за все, власників закладів”, – наголосив Куций.

Натомість заступник начальника ГУ Нацполіції в Одеській області Сергій Махотін наголосив: поліцейські спочатку просто робитимуть зауваження.

“Ми попри наявність каральних функцій ставимо собі за завдання превентивну діяльність. Тобто намагатимемось просто пояснювати людям їхні обов’язки. Уже є декілька прикладів. На одному з пляжів шезлонги стояли надто близько. Зробили зауваження, все розставили за правилами. Важче, коли люди прийшли відпочити на власних підстилках, рушниках. Доводиться просити кожного посунутись, дотримуватись дистанції”, – зазначив Махотін.

Він зазначив: перш за все до відповідальності дійсно притягуватимуть підприємців, однак у випадках, якщо відпочиваючі не реагуватимуть на прохання поліцейських, покарання чекатиме і на них. Ба більше, як зазначив Сергій Махотін, йдеться не лише про порушення правил карантину та ймовірний штраф у 17 тисяч гривень, але й порушення Кодексу України про адміністративні правопорушення за ст. 173 (хуліганство) та ст. 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського).

До таких карантинних правил відвідувачі пляжів здебільшого поставилися схвально. Про це повідомила кореспондентка Суспільного Одеси, яка відвідала один з найпопулярніших пляжів міста – Аркадію.

Як розповіла одеситка Тетяна, карантину в її родині намагаються дотримуватися всі.

“Ми ставимося до цього дуже серйозно. Користуємося антисептиками, на пляжі також намагаємось зберігати дистанцію. Коли приходимо додому, дуже ретельно миємо руки, також дизенікуємо всі речі”, – розповіла жінка.

Натомість мешканка міста Вікторія зазначила: для того, аби лежати біля самого моря і не наражати себе на небезпеку, доводиться прокидатися дуже рано. Так вдається встигнути до приходу інших людей.

“Дуже хочеться побути біля самого моря. Але ми дотримуємося карантину. Приходимо рано, ще до шостої години. Тоді людей зовсім мало. Також намагаємось дотримуватися правил у транспорті: маски, антисептик, це все завжди з нами”, – розказала Вікторія.

Підтримав нові обмеження і ще один відвідувач пляжу – Віктор. За його словами, нехтують правилами безпеки лише ті, хто не стикався з серйозними хворобами.

“Карантин – це дуже серйозна справа, дуже. Добре, що у нас ще більш-менш серйозне ставлення. Шкода, що не все це усвідомлюють. Але я переконаний, що маски треба носити обов’язково, і так само – обмежувати себе у спілкуванні з іншими людьми”, – наголосив чоловік.

Громадський транспорт

До громадського транспорту в Одесі можна потрапити за двох умов: при наявності захисної маски або респіратора та у випадку, якщо всередині є вільні місця. Про це повідомив директор департаменту транспорту, зв’язку та організації дорожнього руху міськради Одеси Олександр Ілько.

“З 07:00 22 червня поліція вже перевіряє перевізників. Якщо в транспорті більше людей, водія штрафуватимуть. Також можуть оштрафувати людей, які знаходяться там без маски”, – наголосив Ілько.

Однак заступник керівника Нацполіції регіону Сергій Махотін запевнив, що штрафуватимуть, перш за все, не водія чи пасажирів, а власника підприємства.

Також Ілько розповів, що наразі в міськраді не планують змінювати кількість рейсів або коригувати маршрути, оскільки станом на 22 червня в місті задіяли максимальну кількість транспорту.

Більш жорсткі правила перевезення у громадському транспорті обурюють, перш за все, пасажирів. Про це Суспільному розповів водій 168 маршруту Микола.

“Зміни ж які, просто будемо возити лише сидячи і лише в масках. І пасажири, і водіх. І усе те ж саме. Люди розлючені, але потрібно знаходити якісь компроміси. Насправді про все можна домовитись”, – запевнив чоловік.

Однак іноді, за словами водія Валерія, пасажири не реагують на прохання покинути салон. Тоді доводиться свідомо порушувати запроваджені обмеження і їхати з забороненою кількістю людей.

“Людей же не виженеш. Якщо хтось стоїть один, яж не буду виганяти його. Я не зможу. Бувають, і такі випадки. Але що зробиш? Людям потрібно їхати. Розумієте, їхати на роботу. А ми просто проїжджаємо повз зупинки, де вони стоять і чекають на нас”, – пояснив водій.

Нічні клуби

Нічні заклади, де порушуватимуть карантинні обмеження, рекомендуватимуть закривати. Про таке розповів міський голова Одеси Геннадій Труханов. За його словами, мешканці Одеси та місцеві підприємці не надто дотримувались карантину під час його посилення, а послаблення і взагалі розцінювали як повне скасування.

“І мені здається, що власники окремих нічних клубів просто не розуміють, що сьогодні відбувається. Вони наче живуть в іншому всесвіті. Наче пандемія їх не торкнулася. Але недотримання норм дає нам підстави закривати ці заклади. Вони поводяться так, наче їм все одно”, – наголосив міський голова.

Він додав, що у розпорядженні міської ради наразі є інформація щодо нічних клубів, які порушили правила карантину на вихідних 20 та 21 червня. Труханов пообіцяв найближчим часом звернутися до правоохоронців та рекомендувати закрити ці заклади.

Як контролюватиме роботу нічних клубів поліція Сергій Махотін поки що сказати не зміг. Він запевнив, що “до вихідних ще 4 дні”, а тому – є час, аби “спокійно опрацювати це питання”.

Однак щодо попередніх випадків, коли нічні клуби Одеси порушували карантинні обмеження, Махотін запевнив: усі протоколи вже скеровані до суду. “Ми відреагували на всі порушення. І будемо реагувати далі, будемо діяти по законодавству”, – запевнив заступник очільника Нацполіції Одещини.

Якщо хтось порушує – звертайтесь до поліції

За словами керівника Одеської ОДА Максима Куцого, наразі для поліції регіону контроль за дотриманням карантинних обмежень є головним та першочерговим завданням. Відтак Куций порадив звертатися до правоохоронців, якщо працівники будь-яких закладів чи установ порушують запроваджені обмеження.

“Люди можуть вимагати від працівників усіх підприємств, установ, закладів тощо дотримувались правил карантину. Якщо ж хтось порушує ці правила, слід зателефонувати до поліції. Наразі для правоохоронців це пріоритетне питання, вони реагують та відпрацьовують кожний виклик”, – повідомив Куций.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН