Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У 9 районах Херсонщини виявили шкідника рослин – американського білого метелика

Державні фітосанітарні інспектори управління фітосанітарної безпеки проводять щорічні обстеження на виявлення або підтвердження наявності у карантинних зонах регульованих шкідливих організмів. Одним з таких регульованих шкідливих організмів є  американський білий метелик   Шкідника, який пошкоджує  за деякими даними понад 300 видів плодових, декоративних, лісових та інших культур , на території Херсонської області виявлено у 9  районах та м. Херсон, всього на площі 2304,770 га. Найулюбленішою рослиною шкідника є шовковиця, але також сильно ушкоджує клен ясенолистий, горіх, яблуню, грушу, сливу, вишню, черешню, тополю та ін.

В останні роки спостерігається збільшення площ ураження АБМ пов’язане насамперед зі змінами клімату – пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку; здатністю метеликів мігрувати на великі відстані у пошуках кращих умов для відкладання яєць; розвиток  шкідника на висотних деревах, що ускладнює заходи боротьби; відсутність доступного асортименту біологічних препаратів, дозволених для використання у населених пунктах та інші. Але основна проблема – недостатня увага з боку землевласників та землекористувачів до своєчасного знищення  цього шкідника.

Тому вкотре нагадуємо що одна самки АБМ  може відкласти до 1 500 яєць. Чисельність яєць у одної яйцекладки від 100 до 600 штук. Гусениці утворюють гнізда, обплітаючи гілки павутиною, повністю об’їдають листя на деревах. Без живлення гусениці можуть існувати до 15 діб. Тривалість розвитку гусениць – 45 – 54 доби. У липні — серпні відбувається літ метеликів другого покоління. Гусениці, які завершили розвиток, у серпні – вересні заляльковуються і залишаються до весни наступного року. В прохолодну й дощову погоду спостерігається масова загибель гусениць.

Згідно ст. 33 Закону України «Про карантин рослин» на цих територіях, розпорядженнями відповідних державних адміністрацій запроваджено карантинний режим, та здійснюються заходи по локалізації та ліквідації, контроль за виконанням яких покладено на державних фітосанітарних інспекторів.

Заходи боротьби  необхідно проводити вчасноВкрай важливим для боротьби з шкідником є його виявлення і знищення ще при першої генерації. Вже друге покоління куди більш численне, а тому більш шкодочинне. Необхідно регулярно обстежувати дерева на присадибних ділянках  та вулицях ретельно оглядаючи крону дерева, особливо в 1-й декаді червня та у 2-й декаді серпня, коли з’являються перші павутинні гнізда гусениць I і II поколінь. Найбільше ретельно оглядають шовковицю і клен ясенелистий, що ростуть на території або по межах саду, де зазвичай оселяється цей шкідник.   Чим  вище вік гусені, тим більшу площу гілок вони займають. Кубло може бути за розміром 1,5-2 м. Так як,  гусениці першого – четвертого поколінь харчуються в так званих «гніздах», захищених павутинням. Виявлені гнізда (кубла), а іноді і яйцекладки необхідно зрізувати і знищувати разом з гусеницями.

За межами населених пунктів дозволяється проведення захисних заходів з застосуванням інсектицидів. На сьогодні єдиним інсектицидом, який прямо вказує на використання в боротьбі з американським білим метеликом є Карате 050 ЕС, к.е. (лямбда-цигалотрин, 50 г/л). Препарат застосовують для обробок неплодоносних садів, декоративних насаджень і лісосмуг в розрахунку 0,2-0,4 л/га. Обприскування проводять в період вегетації двічі.

Препарати проти американського білого метелика слід використовувати з обережністю, тому що вони токсичні. Дуже важливо дотримуватись заходів безпеки та використовувати особисті засоби захисту.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладатися на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної  влади  та  особами.

Сподіваємося на розуміння, бо тільки спільними зусиллями можна отримати позитивний результат і зупинити поширення цього шкідника. Лише співпраця на усіх рівнях дасть можливість не допустити розповсюдження шкідника та вчасно провести заходи для його знищення.

Держпродспоживслужба у Херсонській області

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН