Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Тема занедбаного звалища між музеєм і планетарієм виходить на новий рівень

Тема занедбаного звалища на місці колишнього туалету між музеєм і планетарієм виходить на новий рівень.

12 червня, відбулось засідання робочої групи з вивчення проблемних питань функціонування комунального закладу “Херсонський обласний художній музей ім. О.О.Шовкуненка” Херсонської обласної ради, а саме використання земельної ділянки між музеєм і планетарієм, яке пройшло під головуванням заступника голови Херсонської ОДА Світлани Чепіги.

Про це жахливе звалище на місці колишніх туалетів музей вже давно б’є в набат. Про історію поневірянь присутнім доповідала директорка музею Аліна Доценко. Про те, як 10 років тому ця територія, яка є охоронною зоною пам’ятника архітектури і має належати музею, була здана в оренду приватній фірмі “Медея” всупереч всіх законів, в тому числі Закону України «Про охорону пам’ятників архітектури». Про неможливість вирішити питання з нинішнім мером і його оточенням. Про багато проблем, з якими стикається музей внаслідок неврегульованого питання власності цієї ділянки землі.

Місце це не просто брудне та неприємне — воно стало небезпекою для музею, бо глибоко під землею в колишніх вбиральнях комунікації не були законсервовані, тому ливневі стоки впереміж з тоннами бруду і фекалій підтікають під фасад, що є загрозою і для історичної будівлі, і для музейної колекції, і для персоналу. Кілька років тому фекальними водами з цього занедбаного туалету було затоплене фондосховище, постраждали унікальні видання музейної бібліотеки! Що вже казати про неможливість реалізувати проект реконструкції музею з європейським майданчиком і пристосуванням для людей з інвалідністю, в тому числі доступного підходу, ліфтів, зручних туалетів! Проект був визнаний одним з кращих в Україні, але завершити його не можна, бо ця земля не належить музею!

24 червня закінчується термін оренди земельної ділянки між музеєм і планетарієм цією пресловутою “Медеєю”, тож Аліна Василівна в сотий раз поставила питання повернення її музею.

Фотографії з “місця події”, відзняті напередодні, 11 червня, в черговий раз шокували (хоча всі бачили це неподобство неодноразово), присутні розглядали їх дуже уважно і до проблем музею поставились з великою повагою. Викликав обурення і той факт, що термін оренди був подовжений незважаючи на те, що гроші за оренду не сплачувались. Наталя Бурова, начальник управління земельних відносин Департаменту містобудування та землекористування Херсонської міської ради проконсультувала щодо кроків винесення документів на сесію міськради. Тетяна Крулицька, заступник директора Департаменту реалізації гуманітарної політики ОДА — начальник управління культури зобов’язалась підготувати звернення на комісію міськради. План найближчих дій розписали і готові до боротьби.

“Це нелегкий процес, але треба його завершити”, – наголосила головуюча Світлана Чепіга наприкінці засідання. А ми сподіваємось, що справедливість, законність і здоровий глузд нарешті переможуть.

#art_museum_ks #этоХерсон #цеХерсон

Херсонський художній музей

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН