Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Понад 40% Бессарабії на Одещині говорить українською – твердження про «русскоязычный регион» лише міф

Ми самі в силі руйнувати міфи. Наприклад, ми звикли до твердження, що українська Бессарабія – російськомовний регіон, і сприймаємо його практично апріорі. Та дослідження доводять, що ми просто споживаємо такі міфи, не опираючись на наукові факти.

То яка ж мовна ситуація насправді? Аби відповісти на це та багато інших запитань, видання «Народна думка» організувало разом із Ізмаїльським державним гуманітарним університетом (ІДГУ) круглий стіл, темою якого став розвиток української мови на Бессарабії та децентралізація, яка зараз досягла свого апогею, та йде до завершення.

Цей виш був вибраний не випадково, адже саме ІДГУ — єдиний в українському Подунав’ї державний навчальний заклад ІІІ рівня акредитації. І саме його фахівці ведуть титанічну роботу із вивчення мовної ситуації у регіоні.

Що стосується децентралізації, то тема дотична до мовної, бо дуже часто напряму впливає на формування громад на Одещині.

— Тема освіти наразі дуже актуальна. Адже саме вчителі, педагоги, викладачі відповідають за розвиток особистостей, які, в свою чергу, мають великий вплив на зміни у державі. Від того яка людина буде вихована у школі, у виші  — буде залежати добробут регіону та держави загалом, — підкреслив головний редактор «Народної думки» Владислав Озарінський.І у світлі змін, які наближаються, адже всього за кілька місяців відбудуться місцеві вибори, хочеться аби відбулися і якісні зміни. Вкрай потрібно, щоб до рад різних рівнів прийшли саме професіонали, високоосвічені люди, які б наповнювали депутатський корпус та відстоювали інтереси громад. Адже децентралізація дає величезні права та можливості у формуванні місцевих бюджетів, якими необхідно грамотно скористатися. А для системи освіти, яка фінансується за залишковим принципом, це дуже нагальне питання.

Головний редактор «Народної думки» Владислав Озарінський

Дуже щільно у цей процес вписується і мовне питання. Як відомо, під час кожних виборів мова стає інструментом спекуляцій, яким оперує багато політиків, торуючи собі цим шлях до жаданих депутатських місць. І аби покласти цьому край, необхідна думка фахівців, що базується на науковому підґрунті.

 

— Філологи кафедри української мови та літератури ІДГУ у співпраці із Національною академією наук України, починаючи із 2005 року, активно збирають та вивчають українські південно-бессарабські говірки. Звичайно, мовне питання гостро стоїть на теренах Бессарабії, тому що чимало високопосадових чиновників дозволяють собі висловлювання: «У нас русскоязычный регион. Так сложилось исторически», — зазначив під час засідання круглого столу  доктор філологічних наук, завідувач кафедри української мови і літератури Андрій Колесников. – Безумовно, російська мова має тут своє місце. Але державник не може так стверджувати, бо цим демонструє незнання загальної картини. Насправді, понад 40% Бессарабії говорить українською. Російська мова тут присутня на рівні 20%.

 

— Мовне питання – це суто політичне питання, – підкреслила кандидат філологічних наук, декан факультету іноземних мов ІДГУ Тетяна Шавловська. – Ми проводимо багато досліджень, але потрібне фінансування, і в тому числі державне, аби донести все це на широкий загал.

 

Ми продовжимо зазначену тему і докладніше будемо висвітлювати це питання у інтерв’ю фахівців-мовників, які готуються до публікацій.

Юліана БОГДАНОВИЧ Народна думка

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Один коментар

  1. Бессарабия говорит на русском языке! Ваша “думка” – это просто Ваша думка! Проценты Вам “подсчитал” за гранты Сорос! Кто проводил соцопрос? НИКТО!

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН