Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Трьох посадовців Одеської міськради підозрюють у заволодінні 131 млн гривень

Детективи НАБУ за процесуального керівництва САП повідомили про підозру трьом посадовцям Одеської міської ради та приватному підприємцю. За версією слідства, їхні дії призвели до збитків в 131 мільйон гривень. Про це повідомили у пресслужбі Національного антикорупційного бюро України.

Як стверджують в НАБУ, директор департаменту комунальної власності міськради, голова постійної комісії, керівник юридичного департаменту та продавець змовилися в 2016 році з низкою осіб задля купівлі нерухомості за завищеною ціною.

Мова йде про купівлю міською радою понад 6 тисяч квадратних метрів нежитлової нерухомості на площі 141 гектар (колишній аеродром “Застава”). Завдяки цій землі, мерія планувала розширити площу для поховань на Одеському кладовищі “Західне”. Коштувала ця нерухомість, запевняють правоохоронці, понад 146 мільйонів гривень. Таку ціну встановили нібито за результатами незалежної оцінки.

Через два роки, державна спеціалізована експертна установа, в рамках розслідування НАБУ та САП, провела експертизу й дійшла висновків, що ціну викупу завищили більш ніж у 10 разів.

Як зазначають у пресслужбі НАБУ, реальна вартість становить близько 15 мільйонів гривень. Дані, на підставі яких у 2016 році визначили ціну, виявилися неправдивими, запевняють у НАБУ.

Гроші ж, а саме 146 мільйонів гривень, які департамент комунальної власності Одеської міської ради сплатив за будівлі та споруди комерційній компанії вивели та легалізували її власники через низку суб’єктів господарювання, пояснили в НАБУ.

Розслідування по цій справі розпочала у жовтні 2016 року Головна військова прокуратура ГПУ. У 2018 році справа перейшла детективам Національного бюро.

Слідство, зауважують у НАБУ, переконане, що посадовці Одеської мерії та комерційної компанії-власниці будівель діяли спільно, усвідомлюючи незаконність своїх дій.

14 травня 2020 року керівнику і засновнику однієї з комерційних компаній, яка була використана для нібито відмивання отриманих коштів повідомили про підозру.

2 червня Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду обрала йому запобіжний захід у вигляді застави у 2,5 мільйона гривень.

15 травня 2020 року про підозру у причетності до вчинення злочину повідомили  оцінювачу майна за ч. 1 ст. 366 (Службове підроблення) Кримінального кодексу України.

Наразі місце знаходження інших осіб встановлюють.

Зазначимо, що підозрюваним посадовцям міської ради інкримінують ч. 5 ст. 191 (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Керівника та засновника комерційної структури, продавця нерухомості підозрюють за тією ж статтею, а також за ч. 3 ст. 209 (Легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом).

Суспільне Одеси готове надати право підозрюваним або їхнім представникам озвучити свою позицію. Для цього рекомендуємо зв’язатися з редакцією у будь-який зручний спосіб.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН