Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Обвали житлових будинків в Одесі: очільник ОДА розповів, як вирішуватимуть проблему

За останній місяць в Одесі сталося три обвали житлових будинків та падіння карнизу Одеського художнього музею. Дуже сумно, що стан пам’яток архітектури привертає увагу всіх відповідальних структур лише в критичних ситуаціях. Про це написав очільник Одеської ОДА Максим Куций.

Це точно треба змінити!
Як я вже казав, Одеська обласна державна адміністрація у співпраці з Владимир Халин та Ассоциация Архитекторов Одессы працює над пошуком рішень по збереженню архітектурної спадщини.

Щойно ми завершили актуалізацію реєстру 1565 пам’яток архітектури, історії, містобудівництва та монументального мистецтва в місті Одеса.
Відновлення таких об’єктів — це довгостроковий, складний і коштовний процес. Однак є будівлі, які можна врятувати вольовими рішеннями та активними діями, не залучаючи великих бюджетних коштів.

Яскравий приклад — наш архів Одеської області — світова історична спадщина, яка налічує 2 мільйони документів з артефактами 400-річної давнини. Розташований в будівлі Бродської синагоги… аварійної з 1986 року!

Співробітники щодня ризикують своїм життям, працюючи у напівзруйнованих приміщеннях, а історичним документам загрожує знищення через жахливі умови зберігання.

Водночас, єврейська громада Одеси, яка вже 4 роки володіє будівлею, має намір відремонтувати синагогу та відкрити її знов.
Я звернувся до Кабінет Міністрів України з проханням сприяти у перенесенні архіву до будівлі Національний банк України, яка перебуває у державній власності та зараз пустує. В цьому будинку ми зможемо розмістити архів, відкрити читальні зали, а також створити сучасний освітній Хаб в центрі міста.
Сподіваюся на підтримку Уряду в цьому питанні.

Впевнений, разом ми зможемо врятувати пам’ятку архітектури та наш архів, який цього року відзначає 100 років від дня заснування.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН