Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Децентралізація: на Херсонщині провели виїзну консультацію

Регіональні консультанти Асоціації міст України в Херсонській області провели виїзну консультацію у Нижньосірогозькій селищній раді в рамках проєкту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (#ПУЛЬС), який реалізує #АМУ за підтримки #USAID.

У робочій зустрічі взяли участь селищний голова Олександр Грушко, представники апарату селищної ради, сільські голови громад району, де передбачається Перспективним планом формування територіальних громад Херсонської області утворити ОТГ у форматі «один район – одна громада», а також ЗМІ. А отже у кожного накопичилося безліч питань, на які спробували відповісти регіональні консультанти АМУ. Йшлося, зокрема, як про економічне підґрунтя, так і про показники спроможності, правові засади, особливості підготовки до перехідного періоду створення ОТГ, так і про майбутній адміністративно-територіальний устрій, у тому числі на Херсонщині. Нагадаємо, що на етапі добровільного об`єднання на території зазначеного району було утворено лише одну #ОТГ – Вербівську, яка тепер муситиме увійти до Нижньосірогозької ОТГ у відповідності до затвердженого Перспективного плану.

Виконавчий директор регіонального відділення АМУ Лариса Оленковська зазначила, що реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади триває вже не один рік. Наразі ж маємо непростий період, оскільки завершується етап добровільного об’єднання та відбувається перехід до наступного. Завершення децентралізації на рівні громад є важливим для розвитку місцевого самоврядування. Передбачається, що вибори восени по всій Україні будуть проведені вже за новим адміністративно-територіальним устроєм. Для цього процес по внесенню змін до плану формування громад має бути завершений та остаточно узгоджений вже цими днями.

Присутнім були надані рекомендації по підготовці до майбутнього об’єднання, зосереджено увагу на необхідності проведення інвентаризації комунального майна, впорядкуванні земельних відносин, розробці проєкту майбутнього статуту об’єднаної територіальної громади.

Регіональні консультанти АМУ відповіли на численні запитання, надали практичні поради, в тому числі про перші організаційні кроки після виборів.

Херсонське регіональне відділення Асоціації міст України

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН