Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Києві мітингують через рейдерство херсонських підприємств

5 червня активісти «Стоп корупції» та небайдужі громадяни, обурені, що Офіс протидії рейдерству працює на користь рейдерів, прийшли до Міністра юстиції Дениса Малюськи. Мітингарі зайшли всередину Міністерства, передали звернення і вимагають, аби очільник відомства нарешті відзвітував перед народом щодо непрозорих рішень відомства. Зокрема, йдеться про справу майна херсонського підприємства «КПД – 5С».

На сьогодні без відповіді лишились кілька звернень до Міністра. Учасники акції повідомляють подробиці справи:

13 травня 2020 року Колегія Міністерства юстиції розглянула скаргу № 8367-33-20 від 16.03.2020 стосовно реєстраційних дій щодо адміністративної будівлі у м. Херсон, на вул. Лютеранська, 24.

Сам факт розгляду, а отже і рішення Колегії Мін’юсту з приводу скарги рейдера Гречишкіна №8367-33-20 учасники акції вважають протиправними. По-перше, майно є об’єктом судового спору. По-друге, 1 червня суд наклав арешт на цей та інші об’єкти нерухомості «КПД – 5С».

«1. Доки Господарський суд м. Києва розглядає справу 923/128/19 стосовно майнових прав цього об’єкта, Мін’юст не має компетенції розглядати це майнові питання!

2. Херсонський Апеляційний суд 1.06.2020 виніс Ухвалу у справі 766\5296\20 про арешт майна «КПД – 5С», у тому числі – адміністративної будівлі, стосовно якої Колегією Мін’юсту розглядалась скарга 13.05.2020. Судом внесено заборону на відчуження майна».

Таким чином, рішення Колегії Мін’юсту, яке має бути оформлене у наказ Міністра, буде незаконним. Учасники акції вимагають у Міністра не підписувати такі незаконні накази. І наголошують: кожен член Колегії несе відповідальність за розгляд та винесення протиправних рішень. Склад колегії, яка розглядала скаргу щодо майна «КПД – 5С», відомий з відкритих джерел: Горовець Є. М., Оніщук О. М., Кирилюк Д. В., Дубовик В. В., Лещенко А. О., Колотілов О. О., Желінський В. М., Хардіков В. В. Прохоренко К. А.

Зазначимо, що вказану скаргу подав Юрій Гречишкін, який, за даними журналістських розслідувань, фігурує у кількох випадках рейдерства на Херсонщині.

«Сприяння скаргам осіб, які фактично є виконавцями рейдерства, особливо – в Офісі протидії рейдерству – нівелює повагу до рішень міністерства загалом!» – кажуть активісти.

Нагадаємо, ГО «Стоп корупції» в рамках спільного проєкту з інформагентством «Стоп корупції ТВ» здійснюється журналістське та громадське розслідування щодо масових випадків рейдерського захоплення підприємств в Херсоні. Як стало відомо, 30 серпня 2017 року було здійснено рейдерське захоплення долі ПП «ВП Паритет» в корпоративних правах ТОВ «КПД-5С» через внесення незаконних реєстраційних записів у ЄДР, а 8 вересня було здійснено силове захоплення майна ТОВ «КПД – 5С», яке належить та використовується в господарській діяльності ПАТ «Херсонбуд».

Судовими інстанціями різних рівнів було ухвалено однозначні рішення, якими дії реєстраторів із внесення змін до ЄДР відносно корпоративних прав і майна визнані незаконними. Головними з них є: наказ Міністерства юстиції України від 26.09.2017 року № 3026/5; рішення Верховного Суду України від 13.02.2019 справа № 821/1460/17.

12 березня 2020 року було відновлено корпоративні та майнові права ПАТ «Херсонбуд» («КПД-5 С», ВП «Паритет»). Відповідні зміни до реєстру внесено за ініціативи Міністерства юстиції України на підставі рішення Верховного Суду від 13 лютого 2019 року. Майно і корпоративні права повернули засновникам – родині почесного громадянина Херсона Бориса Сандика.

Утім, рейдери, організатором яких називають місцевого депутата Володимира Сальда, намагаються через скарги до Міністерства юстиції повернути загарбане майно. Одну з таких рейдерських скарг і розглянула колегія Міністерства юстиції 13 травня, хоча фактично не мала на це компетенції через судові спори на зазначений об’єкт нерухомості.

«В межах компетенції вчинити заходи з унеможливлення прийняття рішень на основі протиправного розгляду скарги ТОВ «БК «Херсонбуд» як такої, що не входить до компетенції Міністерства.

Провести внутрішню перевірку законності розгляду зазначеної скарги», – йдеться у скарзі, яку передали активісти до міністра Малюськи.

Раніше Міністр юстиції одноосібно вирішив долю двох об’єктів нерухомості «КПД – 5С» – теж за скаргою рейдерів.

«Зараз треба це рішення Міністра юстиції оскаржити в суді, й тоді суд визначить, хто правий. Але підстави говорити про неправомірне намагання змінити право власності існують. Чому рішення про перереєстрацію майна приймалося за дві години до рішення суду реєстратором у Києві, якщо майно розташоване у Херсонській області? Є підозри, що тут не все в межах закону», — вважає колишній заступник Генерального прокурора України, заслужений юрист України Олексій Баганець.

СтопКор

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН