Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Запоріжжі знайшли залишки церкви XIX століття

На Запоріжжі, поблизу села Григорівка, знайшли залишки церкви побудованої в 19 сторіччі. За інформацією археологів, старовинна церква Георгія Побідоносця була зведена у 1871 році коштами графа Олександра Канкріна.

Археологи кажуть, що споруда була розміром 22 на 37 метрів і проіснувала майже майже 70 років, допоки у баню церкви не влучила блискавка. Пожежа зруйнувала верхню частину будівлі, залишивши цегляний фундамент. Тепер релігійну пам’ятку планують відновити.

Краєзнавець Євген Хмелівський розповідає, що пожежа зруйнувала верхню частину будівлі, в той час як цегляні стіни залишилися неушкодженими. Потім, вже в радянський час, люди брали цю цеглу, використовували для будівництва, так залишився тільки фундамент:

«Ми давно знали, що тут знаходилася церква з розповідей старожилів. Колись в дитинстві я бачив фотографію цієї церкви, ми її зараз активно шукаємо. Немає ані фотографій, ані точних даних, як саме вона виглядала”, – каже Євген Хмілевський.

Зведена церква була у 1871 році коштами графа Олександра Канкріна. Він очолював дворянство, звільняв селян від кріпацтва та був благодійником. Розкопки тривають близько місяця. За цей час, окрім цегляного фундаменту, віднайшли основні кути споруди та місце, де знаходився вівтар.

На схід від вівтарної частини археологи знайшли родинний склеп Канкрінів. За інформацією археологів Олександр Канкрін, разом із дружиною, були поховані тут, у 1891 році. Наразі пошуки самого поховання продовжуються.

Поки на місці знаходження старовинної церкви тривають археологічні дослідження, місцева громада зацікавилася відновленням церкви, або ж будівництвом нового храму на цьому місці, адже на території села його не мають.

Голова Новоолександрівської об’єднаної територіальної громади Олександр Корнієнко каже, що спочатку треба зрозуміти, яким буде об’єм та вартість робіт.

“Будемо звертатися до меценатів, до підприємців, також будемо передбачати програму при сільській раді, адже навіть розробка документів, це великий внесок, тому з боку сільської ради будемо приймати активну участь. Будемо звертатися на всі рівні, можливо Запорізьку облдержадміністрацію, обласну раду”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН