Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

На Херсонщині стартував великий Всеукраїнський проект

2 червня в селі Калинівка, Зеленопідської ОТГ Херсонської області відкрився перший в Україні центр інтегрованих послуг для дітей та сімей, що опинились в складних життєвих обставинах (СЖО).Ми віримо в те, що це пілотне відділення центру стане початком великого та вагомого всеукраїнського проекту. По суті, він являється стартом створення нової системи соціальних послуг на рівні об’єднаних територіальних громад (ОТГ) нашої області, яка залучатиме та мотивуватиме громадян бути ініціативними та відповідальними за своє село та за тих, хто в ньому проживає.

До речі, присутній на відкритті центру уповноважений президента у справах дітей – Микола Кулеба, закцентував увагу на тій думці, що влада готова підтримувати місцеві ініціативи, проте і сам народ повинен прагнути покращити своє життя та брати на себе відповідальність за життя своїх дітей, родини, односельчан.
В день відкриття стало очевидно, що місцева громада вже почала об’єднуватись навколо центру. Окрім організації “Рідна земля”, яка стала ініціатором створення та доклала чималих зусиль для підготовки, багато роботи було зроблено командою голови Зеленопідської ОТГ – Лобунько Галини Павлівни та місцевим соціальним працівником Оксаною Закриницькою. Вони залучали додаткові ресурси та просили підтримки у місцевих фермерів і жителів села. Багато з дітей, які проживають в кризових родинах приходили на територію центру ще до його відкриття і допомагали прибирати територію та наводити лад у будівлі.
В цьому центрі будуть надаватися дві основні послуги:
“Впевнений старт” – послуги для мамочок-одиначок, які мають маленьких дітей. Справа в тому, що деякі матусі, які проживають в сільській місцевості, після народження дитини часто не мають нормальних побутових умов для того, щоб виховувати свою дитину та належно дбати про неї. В Калинівці, не в кожній хаті є вода, не в кожному дворі є кран та і воду вмикають лише на дві години в день. Тому, все, що стосується прання, купання, приготування їжі дається молодій мамі нелегко. Особливо, якщо в домі немає чоловіка.
Ще одна проблема, в багатьох селах і конкретно в Калинівці, де відкривається центр, домівки опалюється піччю. Опалити дім взимку, завдання не з легких. І не всі можуть собі дозволити придбати достатню кількість вугілля та дров.
Тому, багато батьків/матерів приймають рішення, що краще своїх дітей віддати в інтернат (на зиму, або на роки, поки зробимо ремонт). Часом, мами керуючись цим віддають малюка в Будинок дитини в перші місяці його життя.
Саме тому “Впевнений старт” є дуже доціальною та важливою послугою, яка надасть багатьом молодим жінкам безпечну територію, куди вони зможуть прийти в будь який час і безкоштовно приготувати їжу, покупати дитину, попрати одяг і головне – отримати консультаційну та моральну підтримку від волонтерів, які щодня там знаходитимуться.
Другим відділенням даного центру став дитячий Денний центр, робота якого націлена на дітей шкільного віку, які виховуються в родинах у СЖО і не тільки. В селах, багатьом з них в позашкільний час просто нікуди себе подіти. Активності та гуртки це привілеї дітей з міст. Проте вже зараз (і в літній період також) всі бажаючі дітки Калинівки можуть щоденно приходити в центр. Там вони знаходитимуться в затишній та безпечній атмосфері. Волонтери, за можливості, намагатимуться кожному приділити увагу.

В центрі знаходяться класи різного призначення:

• спортивно-ігрова кімната із качелями та турніками;

• зала для настільних ігор;

• клас, в якому діти разом з волонтерами будуть виконувати домашні завдання, робити поробки, займатися рукоділлям.

• окрема кімнати з іграшками та м‘якими крісло-подуками

Вітаємо всіх нас!

БФ “Мій Дім”

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН