Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Будинку культури селища Козацьке відремонтували фойє

Ремонт фойє у Будинку культури селища Козацьке завершено! Нагадаємо, на ці роботи з міського бюджету було направлено 297 тис. 892 грн.

Замінено двері всередині приміщення, встановлено пластикові вікна, проведено нову електропроводку, освітлення, гіпсокартоном вирівняно стіни, які пошпаклювали і пофарбували. Змонтовано підвісну стелю, на підлогу покладено керамічну плитку. Про це повідомив староста Андрій Чирко.

Побачити результати робіт на власні очі 15 травня приїхали голова Новокаховської ОТГ Володимир Коваленко і його перший заступник Леонід Чурсинов. Це радісна подія для всього селища. Адже Козацький Будинок культури – осередок творчості місцевих мешканців. Будівлі вже 50 років, але за цей час тут не було жодного капітального ремонту. Протікала покрівля, внаслідок чого грибок вкрив стіни. Дійшло до того, що якось проектанти, які планували прокласти новий міст, прийшли до Андрія Чирка за порадою: «Як Ви вважаєте, якщо ми спуск з цього мосту протягнемо до цієї закинутої будівлі…?». Тоді ще селищний голова Андрій Чирко обурився: «Яка така закинута будівля? Це наш Будинок культури!». А на осередку культури тоді й даху не було – все провалилося. Був пробитий шифер, все протікало. «Коли зняли шифер – там була м’яка покрівля. Але виконана таким чином, ніби тут планували басейн… Там вода стояла!», – пригадав Андрій Чирко. Як розповів Володимир Коваленко, свого часу замість шатрових покрівель у містах у 60-ті роки минулого століття наробили пласких покрівель на будинках і закладах. І така конструкція згодом знищила споруди – вода зруйнувала дахи!

Нині Будинок культури в Козацькому має унікальні шанси на капітальне оновлення. Крім фойє, в цьому році будуть встановлені нові вхідні двері. Після огляду приміщень Будинку культури на першому поверсі спланували ще цілий ряд робіт, які потрібно буде виконати.

Після приєднання до Нової Каховки в Козацькому закипіла робота: ремонтуються дороги, проводиться благоустрій територій. Андрій Чирко розповів про проблеми, які ще потрібно буде вирішити, показав Володимиру Коваленку та Леоніду Чурсинову територію селища, проблемні дороги. Розповів про ситуацію з водопостачанням: частину водогону через його зношеність вже вдалося відновити коштами селищного бюджету і частково – коштами мешканців. Але таких зношених водогонів у Козацькому – 40%!

Після візиту до Козацького Володимир Коваленко прокоментував побачене і розповів про подальші плани: «Ми об’їхали, подивились територію Козацького старостинського округу. Задоволений тими роботами, які вже виконані. Але це тільки початок тих багатьох позитивних змін, яких потребує цей населений пункт щодо його благоустрою, створення умов проживання там людей.

Ми оглянули Будинок культури, приміщення, які потребують ремонту. Ще багато потрібно виконати робіт, щоб цей Будинок культури став сучасним осередком культури і відпочинку мешканців селища. Приміром, є багато бажаючих займатися у місцевому фітнес-клубі. Будемо думати, як це зробити.

Особливою темою стає питання доріг. Є два невеликих мікрорайони – в одному п’ятиповерхівка, в іншому – два 5-ти і два 2-поверхових будинки. Колись вони були на балансі підприємства, якого нині вже немає. А навколишню територію потрібно утримувати, навести порядок навколо під’їздів – покласти асфальт. Є питання приведення до юридичного статусу стосунків між комунальним підприємством, яке виконує роботу з обслуговування багатоповерхівок. Але їх потрібно привести у відповідність з нинішнім законодавством: провести збори мешканців. Якщо не хочуть створювати ОСББ – то на підставі рішення зборів дати право КП у Козацькому обслуговувати ці будинки.

Є плани по освітленню вулиць… Там накопичилося роботи, і цей перелік – не на один рік. Але з перших днів нашої спільної роботи як об’єднаної громади ми запровадили план розвитку територій старостинських округів, і будемо його дотримуватися.

Цей рік ускладнений карантинними обмеженнями, витратами на медицину у зв’язку з коронавірусною інфекцією. Ми недоотримали кошти в міський бюджет – зменшились надходження до бюджету міста від плати за землю, від податку з фізичних осіб. Але прийде час, і ми будемо додаткові кошти виділяти на Козацьке – на продовження робіт в Будинку культури, на ремонт доріг, на освітлення.

Тут є проблема з роботою пошти – «Укрпошта» зменшує кількість працівників, скорочує їм робочий час. Комусь здається, що пошта людям не потрібна – ніби то всі перейшли на інтернет послуги. Але так думати зарано.

Не залишимо без уваги і село Веселе. Там ближчим часом поставимо три автобусні зупинки.

А загалом – є початок добрих справ. Є зрушення по тим об’єктам, де роботи протягом багатьох років не проводились. Приєднання до нас Веселого і Козацького має нести цим населеним пунктам позитивні зміни. Думаю, можливості нашої громади зростуть. Правда, держава відмовилася від фонду, який надавала на розвиток приєднаних територій. В цьому році цю допомогу відмінили. А ми мали отримати 2,5 млн. на розвиток цих населених пунктів. Ну що ж, не вперше будемо сподіватися на власні сили і кошти».
Вікторія РАЄВСЬКА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН