Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Врожаю на Херсонщині загрожують шкідники

За даними Херсонського обласного центру з гідрометеорології погодні умови квітня для росту та розвитку сільськогосподарських культур були малосприятливими. При вторгненні холодного арктичного повітря вночі та вранці спостерігались заморозки на ґрунті та сильні заморозки в повітрі силою 0-6°. Нестача опадів впливала на дефіцит вологозапасів у ґрунті. Утримувалась повітряна та ґрунтова посуха.

Лучний метелик

За результатами весняних контрольних обстежень кокони з живими гусеницями шкідника виявлені на 1% обстежуваних площ за середньої чисельності 0,1-1,0 екземпляра на кв. м.
Поява метеликів першого покоління очікується за середньодобової температури понад 15-170С і суми ефективних температур (більше100С) 800С. Масовий літ відбуватиметься за температури 18-19°С і СЕТ 150-200°С, що прогнозується в другій декаді травня. За сприятливих умов під час льоту метеликів і відкладання яєць (температура повітря понад 20оС, опади, роси, наявність квітучої рослинності) реалізується максимальна плодючість самиць (до 800 штук) і розвиток шкідника матиме масовий характер. Тому при здійсненні моніторингу в першу чергу слід звертати увагу на посіви культур, які розміщені біля неугідь та водоймищ, так як саме на них шкідник буде відкладати яйця. Осередки підвищеної чисельності і шкідливості гусениць ймовірні у посівах багаторічних трав, соняшника, овочевих, інших культур.

На початку та під час масового відкладання яєць після сильного льоту метеликів (10-50 екз. на 10 кроків) рекомендується випуск трихограми. За чисельності гусениць вище ЕПШ (соняшник – 8-10 екз. на кв.м у фазі 4-6 листків; овочеві культури – 8-10 екз. на кв.м – перше покоління; багаторічні трави (насінники, отава) – 10 екз. на кв.м – перше покоління; кукурудза – 5-10 екз. на кв.м – сходи – 4-6 листків), проводять захисні обробки дозволеними до використання препаратами.

Осередки підвищеної чисельності шкідника слід очікувати в господарствах Великоолександровського, Нововоронцовського, Беріславського та Високопільского районах.

Саранові

За даними весняних контрольних обстежень загибель ворочок взимку склала 1%. Середня чисельність складає 0,2-0,4 максимально 1,0 ворочків на кв. м. За прогрівання ґрунту до 23°С на глибині залягання ворочок відбуватиметься масовий вихід саранових на поверхню (початок відродження очікується у ІIІ декаді травня). Личинки І віку будуть харчуватись недалеко від місць перезимівлі, тому обстеження у першу чергу слід проводити на багаторічних травах, цілинних землях, пасовищах, занедбаних сільськогосподарських угіддях та не допускати перехід шкідника на сільськогосподарські культури, які прилягають до місць резервації шкідника.

За сприятливої температури та відсутності опадів, враховуючи щільність ворочок, не виключена можливість формування осередків підвищеної чисельності личинок саранових. Насамперед слід приділити увагу господарствам Чаплинського, Каланчацького, Новотроїцького та Каховського районів.

Суцільні хімічні обробки угідь планують за наявності 1-2 і більше ворочків на кв.м. та високої чисельності саранових за попередньої вегетації. Осередки личинок першого віку слід локалізувати дозволеними препаратами на основі однієї із діючих речовин: альфа-циперметрин, 100 г/л; зета-циперметрин, 100 г/л; лямбда-цигалотрин, 50 г/л; хлорпірифос, 500 г/л + циперметрин, 50 г/л; дифлубензурон, 250 г/кг; лямбда-цигалотрин, 106 г/л + тіаметоксам, 141 г/л; ацетаміприд, 200 г/кг; фенітротіон, 500 г/л.

Стебловий (кукурудзяний) метелик

Гусениці шкідника за загибелі взимку 1% виявлені в 45 % рослинних решток кукурудзи. У середині травня за температури понад 15-16 ºС гусениці стеблового (кукурудзяного) метелика будуть заляльковуватися. Літ метеликів очікується наприкінці травня місяця.

Підгризаючі та листогризучі совки

Цьогорічні погодні умови зими не завадили перезимівлі гусениць старших віків озимої та окличної совок (загинуло 0-3% зимуючої стадії), які скрізь заляльковуватимуться. Поодинокі метелики з’являться на початку травня, а з середини травня очікується масовий літ та відкладання яєць метеликами 1-го покоління. Враховуючи необхідність додаткового харчування шкідника на квітучій рослинності масову яйцекладку слід очікувати у ІІІ декаді травня. Найбільшу небезпеку шкідник створюватиме на забур’янених овочевих та просапних культурах.

В другій половині квітня розпочався літ та яйцекладка совки-гамма. Перш за все шкідник становитиме загрозу на забур’янених посівах овочевих культур, оскільки яйцекладка здійснюється на бур’яни, а вже згодом личинки, що підросли переходять на сусідні культурні рослини. За утворення осередків надпорогової чисельності гусениць (ЕПШ у посівах кукурудзи, соняшнику, картоплі, інших просапних культур, 3-8, озимої пшениці 2-3 екз. на кв.м) застосовують дозволені інсектициди, які доцільніше застосовувати в період виплодження гусениць та появи другого віку їх, коли вони живляться відкрито і є найбільш уразливими.
Літ метеликів 1-го покоління С-чорне, бавовникової, карадрини, капустяної, городньої, люцернової, інших видів листогризучих совок відбуватиметься за температури 18-20°С (в другій половині травня).

Після додаткового харчування у ІІІ декаді травня слід очікувати початок відкладання яєць зазначеними шкідниками. При сприятливих погодних умовах (достатня волога та температура повітря 24-26О С) чисельність відроджених гусениць може бути вище ЄПШ.

З метою обмеження чисельності цих лускокрилих комах слід застосовувати біологічний метод захисту, а саме випуск яйцеїда-трихограми. Паразита випускають на початку та під час масового відкладання яєць метеликами совок.

На сходах овочевих культур, соняшника, кукурудзи, інших просапних культур зросте шкідливість піщаного мідляка. За наявності більше 2 жуків на кв.м посіви треба захищати рекомендованими інсектицидами.
Нагадуємо, що у зв’язку з продовженням весняно-польових робіт у господарствах області особи, діяльність яких пов’язана з транспортуванням, зберіганням, застосуванням пестицидів і агрохімікатів повинні пройти медогляд, навчання та інструктажі з правил техніки безпеки і мати допуск (посвідчення) на право здійснення робіт з пестицидами і агрохімікатами.

Обробки необхідно проводити в тиху безвітряну погоду в ранішні та вечірні години.

Згідно ст. 37 Закону України «Про бджільництво»”, необхідно не пізніше ніж за три доби до початку обробки попередити про це органи місцевого самоврядування, пасічників, пасіки яких знаходяться на відстані до 10 (десяти) кілометрів від оброблюваних площ. При цьому повідомляється дата обробки, назва препарату, ступінь і строк дії токсичності препарату.

Під час проведення захисних обробок слід дотримуватись загальноприйнятих державних санітарних правил ДСП 8.8.1.2.001-98 та правил особистої гігієни.

Великолепетиська РДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН