Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Чверть зібраних овочів на Херсонщині приречені втратити

Попри коливання закупівельних цін, які вряди-годи знижуються до межі собівартості, аграрії Херсонщини продовжують збирати непогані врожаї овочів, не зменшуючи площ під ними. Зокрема, нинішньої осені вони вже отримали 1 мільйон 250 тисяч тонн незамінних інгредієнтів «борщового набору». А буде ще більше – адже пізні сорти капусти та моркви на плантаціях досі продовжують добирати. Та проблема не тільки в тому, щоб виростити врожай, і скласти до контейнерів – його ще треба зберегти і продати. От якраз із цим далеко не все складається добре: адже щорічні втрати від псування вітамінної продукції  у нас щороку сягають 20-30 відсотків від її загального обсягу. В середньому, чверть врожаю регулярно йде «псові під хвіст». Збитків на мільйони гривень!

Причини таких втрат визначити нескладно. Дві третини овочів у нас збирають у дрібних індивідуальних та фермерських господарствах. І закладають їх на зберігання по звичайнісіньких підвалах та коморах, де температурний рівень та вологість далекі від ідеальних. Тож картопелька з цибулею та морквою потрохи починають підгнивати заледве не з перших днів. Якщо ж врожай щедрий, то навіть підвалів і комор не вистачає. Не вдалося вчасно продати надлишок – і він просто залишається на плантаціях та узбіччях польових шляхів. 

Аби цього уникнути, необхідні сучасні сховища, а їх обмаль. На всю область обсяги таких об’єктів складають лише 152 тисячі тонн – десята частина від реальної потреби.  Звісно, пересічний одноосібник чи фермер із кількома сотнями гектарів поля для обробітку облаштування такого сховища «не потягне»: доходів не вистачить. Експерти закликають аграріїв заради цього об’єднуватися в кооперативи, добиватися державної та грантової підтримки. Але ці заклики досі залишаються «голосом волаючого у пустелі»: кооперативів як не було, так і немає. Тож і про місткі овочесховища залишається тільки мріяти. От і розкладаються томати посеред поля у серпні-вересні, а в травні-червні з підвалів та сараїв вивертають на смітники гори пророслої цибулі та попсованої моркви тощо. З’їсти не з’їли, і навіть понадкушувати не вдалося…   

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

 

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН