Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Через неврожай яблука на Херсонщині цього року недешеві

Дешевих яблук цього сезону херсонцям чекати не варто. 18-25 гривень – на ринках, у супермаркетах – чи не вдвічі вище. Такими незвичними цінами цієї осені покупців шокує найпопулярніший фрукт. І це на півдні, який дарами садів годує всю Україну і не тільки… 

Із Херсона до с. Дніпровське — якихось 20 кілометрів. Саме тут знамениті далеко за межами регіону яблука вирощує підприємство з більш як 70-річною історією — агрофірма радгосп «Білозерський». Нині в його садах завершується збір врожаю, який тривав з серпня. Щодня тут працюють не менше 60-ти робітників. Відро-контейнер-трактор… Гілки на деревах стають легкими за лічені хвилини, а два довжелезних ряди прибираються всього за день. За процесом збору врожаю уважно стежить бригадир або ж його помічник. На підприємстві так заведено – не має бути зайвої роботи. Яблука перебирають фактично з дерева.

«Звісно, має значення, як рвати яблука. Дивіться, можна до товарного, першосортного, кинути підгнивше чи пострубате. А це вже інший сорт – другий або третій. Але в нас всі люди працюють на совість. Є стимул – непогана і вчасна оплата», — розповідає помічник бригадира Світлана Косарська.

Наразі «Білозерський» вирощує 8 сортів яблук – від ранніх до зимових. Останнім збирають Ренет Симиренко, сорт виведений ще в 1887 році. Із саду врожай їде на склад. Там на нього чекає контрольне перебирання. Вже відібрані яблука відправляються в холодильники. Білозерські плодівники вміють зберігати врожай аж до весни. Приміром, той же Ренет Симиренко, це найбільш ходовий сорт, легко лежить аж до весни, при цьому не втрачаючи своїх смакових якостей. А як відомо, ці яблука цінуються саме за ідеальне співвідношення цукру та кислоти у їхньому складі. Рік тому на підприємстві «Білозерський», яке має комунальну форму власності, ввели в експлуатацію супер-сучасний холодильний комплекс. Він налічує 10 потужних камер місткістю по 150 тонн. Яблука зберігаються за оптимальної температури – 0,9 градусів та за високого  відсотку вологості (84%). Це й забезпечує  товарний вигляд і смак фруктів.

Але холодильні камери, схоже, будуть заповнені неповністю. Цьогоріч занизький врожай яблук, особливо в південних регіонах. У «Білозерському» зізнаються – отримали 50% від запланованого. І якщо у врожайний рік підприємство давало Україні не менше 13 тисяч тонн товарного яблука, то нинішнього сезону розраховують відправити на продаж до 6 тисяч тонн. Не більше півтори тисячі тонн піде на переробку – соки та пюре. Все через несприятливі погодні умови.

«У період цвітіння стояли заморозки і частина цвіту загинула. Це не тільки ми втратили, а й підприємства на Вінничині, в Чернівецькій області. Але там все ж більший врожай – до 70%», — говорить  завідувач фруктосховищем агрофірми радгоспу «Білозерський» Роман Рудий.

Закономірно, що низька врожайність позначається на ціновій політиці. Якщо раніше закупівельна вартість кілограма Ренет Симиренко була 6-7 гривень, то сьогодні підприємство просить 13 гривень. Дешевше відпускати просто невигідно, бо ж сам процес утримання фруктових садів досить витратний. У свою чергу, супермаркети та риночники ставлять власну націнку. І почасти виходить, що яблука другого сорту коштують як зазвичай відбірні!

Зависокі ціни на яблука виробник обіцяє компенсувати якістю. На неї погодний фактор не вплинув. Найпопулярніший фрукт вродив такий, як треба. Тим більше, що процес вирощення під суворим контролем.

«Відповідні дозвільні документи на роботу видаються людям, які працюють з пестицидами, агрохімікатами. І це важливо. Та й самі яблука перевіряємо, аналізи робить фітосанітарна лабораторія. Можу запевнити, що  продукція агрофірми радгоспу «Білозерський»  відповідає всім вимогам», — розповіла начальник управління фітосанітарної безпеки ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Лариса Коломієць.

Найбільш рекордний врожай яблук Україна отримала у 2018 році – понад 1 мільйон тонн. Цьогоріч показник хоч би дотягнув до половини цієї цифри. Ну і, звісно, поганий врожай позначиться на експорті фрукту №1, його українцям самим хоч би вистачило.

Новий день

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН