Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізькі актори влаштували одиночні пікети на честь Дня театру

Порожня зала, порожні гримерки, заморожений репертуар – Запорізький муніципальний театр-лабораторія “VIE”, як і інші заклади культури міста, на карантині. Втім актори не сумують: домашні вправи, репетиції та збори онлайн, спілкування з глядачами у соцмережах – роботи, здається, навіть додалося. Міжнародний день театру, 27 березня, відзначили одиночними пікетами з дотепними постерами.

Театр-онлайн: як відзначають День театру на карантині запорізькі актори

Ольга Лещова, директорка-художня керівниця Запорізького муніципального театру-лабораторії “VIE”

До карантину ставляться відповідально, тож навіть щоб зробити фото знайшли місця небагатолюдні. За словами працівників, те що театр не працює – явище негативне, тому що припинися репетиції, відмінили усі заплановані театральні фестивалі, цілі які були поставлені на початку сезону будуть відтерміновані. Але, з’явилося багато часу для вдосконалення професійної майстерності та для нових знань. Директорка-художня керівниця та акторка Ольга Лещова каже:

«Театр у фізичному плані спить, сцена та зала відпочивають та сумують за творчим процесом…як і самі актори. Працювати дома без сцени важче ніж здається, але ми зараз займаємося тим, на що постійно не вистачало часу- це підвищення рівня знань у медіа, створенням грантових заявок, проєктів, багато читаємо та спілкуємося у всесвітній мережі. Ми слідкуємо один за одним, постійно нагадуємо про себе усюди, де є можливість, але нічого не замінить справжнього енергетичного обміну під час показу вистав».

Втім автори театру-лабораторії “VIE” глядачів все одно не лишають без уваги і замінили живі зустрічі трансляціями власних архівів.

«Будівля на карантині. Але театр працює духом. Наразі щосуботи радуємо глядача онлайн-виставами і будемо намагатися робити це весь час карантину. Неодмінно не дамо сумувати і в соцмережах, тож залюбки ділимося життям театру», – каже актор Андрій Верман.

Андрій Верман, актор

Андрій Верман, актор

«Карантин театру не завада. Адже театр – не просто споруда, не тільки Храм Мистецтва. Театр – це, насамперед, люди. Тому можна сказати, що театр не стоїть, театр працює!» – каже актор театру-лабораторії “VIE” Ростислав Анасійчук.

Останньому, до речі, найважче з усіх даються карантинні заходи – актор живе зовсім поруч із будівлею театру, прямо на острові Хортиця:

«Не зважаючи на те, що театр працює в онлайн-режимі та зв’язок із глядачем не розривається, все ж карантин б’є по-болючому. Актори без сцени, репертуар не оновлюється, і це завдає болю як акторам, так і театру.»

Театр-онлайн: як відзначають День театру на карантині запорізькі актори

Ростислав Анасійчук, актор

Не втрачає оптимізму акторка Алеся Андрушевська, адже вимушена пауза дала їй час на самостійну роботу та дозвілля із родиною:

«Особисто я дивлюся майстер-класи з акторської майстерності, читаю багато п’єс , незабаром будемо приступати до онлайн репетицій (бо в нас вже ломка), прослуховую вебінари з маркетингу, беру участь у бізнес-марафонах, слухаючи успішних особистостей нашої країни! Взагалі карантин подарував мені стільки часу на спілкування з синочками, це тотальний кайф! Я не кажу, що я не скиглю за театром і не втомилася робити домашні справи, але коли таке ще буде, у декреті? Я поки туди не збираюся!»

Театр-онлайн: як відзначають День театру на карантині запорізькі актори

Алеся Андрушевська, акторка

Акторка Анастасія Примак каже, що театр це справа колективна і, можливо, цей карантин навіть ще більше об’єднає трупу. Вона додає:

«Ми з вами і є театр. Театр – в кожному з нас, ми його носимо в собі кожного дня, тут простою немає, життя кипить, не зважаючи ні на що.»

Театр-онлайн: як відзначають День театру на карантині запорізькі актори
Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter
Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН