Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Запорізькі громади отримають «власних» поліцейських офіцерів

Голови 23-х ОТГ Запорізької області підписали з ГУ НП Меморадндум про співпрацю в реалізації проєкту «Поліцейський офіцер громади». Стартував конкурс на цю посаду.

Народні улюбленці радянський дільничий міліціонер Аніскін та сучасний лейтенант Сашко з серіалу «Одного разу під Полтавою» були й залишаються лише кінематографічними персонажами – трохи комічними та незграбними, але завжди готовими захистити односельців від будь-якої небезпеки. Насправді ж по селах ситуація зовсім не така пасторальна, як у кіно.

До недавнього часу керівники  сільрад та об’єднаних територіальних громад справедливо нарікали на безлад в організації охорони приватного та громадського майна та порядку. Хтось вкрав у сусіда гуску, інший відлупцював напідпитку дружину, третій взагалі спиляв частину опори електромережі, піддавши небезпеці купу людей – і ніхто з правопорушниками нічого не міг вдіяти.

Правоохоронець має бути поруч й до послуг цілодобово

Ситуація почала змінюватися весною минулого року. Національна поліція України за підтримки партнерів зі США та Канади започаткувала проєкт «Поліцейський офіцер громади». В травні 2019 в рамках «пілоту» до обов’язків приступили перші офіцери у 22-х ОТГ Дніпропетровської області, в серпні у «другій хвилі» до них долучилися ще кілька десятків поліцейських у громадах Кіровоградщини, на початку цього року офіцери з’явилися в ОТГ Черкащини та Харківщини.

«Піонери» проєкту за кілька місяців роботи наростили рівень довіри мешканців до мундиру з 15-ти до 80-ти відсотків. Бо практично весь час вони перебувають на місцях і безпосередньо займаються патрулюванням, пошуком зниклих, складають адмінматеріали за порушення правил дорожнього руху, оперативно реагують на злочини, забруднення земель, домашнє насильство тощо. Та, перш за все, ведуть роботу з  профілактики  правопорушень.

На початку нинішнього року  проєкт «Поліцейськицй офіцер громади» дістався і до Запорізької області. Організаційну підтримку та роз’яснювальний супровід щодо участі у ньому наших ОТГ забезпечив Запорізький регіональний офіс Програми «U-LEAD з Європою».

В лютому на Дні відкритих дверей цього офісу т.в.о. заступника начальника управління ГУ НП в Запорізькій області Євген Токарєв розповів зацікавленим головам ОТГ про деталі проєкту.

На початку березня керівники 23-х запорізьких об’єднаних територіальних громад підписали з Національною поліцією Меморандум про співпрацю. Тоді ж стартував конкурсний відбір майбутніх поліцейських громад.

В офіцери – за конкурсом

На заповнення бажаючими анкет надається місяць [до початку квітня].

Серед вимог до кандидатів – наявність вищої освіти та водійського посвідчення, півтора роки стажу роботи.

Зібравши анкети, конкурсна комісія, до якої увійдуть представники НП та ОТГ, проведе два етапи відбору. На першому шляхом тестування оцінюватимуться рівень логічного та аналітичного мислення кандидатів, їхнє знання законодавства, а також інтегративність. Другий етап передбачає особисті інтерв’ю.

Відібрані кандидати протягом двох з половиною місяців навчатимуться у Дніпропетровському державному університеті внутрішніх справ за спеціальним підготовчим курсом, який розробили українські та міжнародні експерти з правоохоронної діяльності.

Орієнтовно до виконання обов’язків поліцейські офіцери 23-х громад мають приступити в серпні-вересні нинішнього року.

Чим забезпечує офіцера громади держава?

Поліцейський офіцер громади – співробітник Національної поліції України, тож отримує зарплатню, має право на соціальні гарантії та пільги, як і решта поліцейських. НПУ забезпечує його також одностроєм, табельною зброєю, спеціальними засобами, нагрудною камерою та планшетом. На планшет офіцер отримуватиме двотижневі робочі завдання. Вся документація, з якому він працюватиме, буде в електронному вигляді.

У рамках проєкту НПУ може забезпечити поліцейського офіцера громади службовим автомобілем, що буде залежати від наявності фінансування.

Що має надати поліцейському ОТГ?

ОТГ має забезпечити поліцейському офіцеру, перш за все, приміщення для роботи. І не якусь «конуру», а три кімнати на першому поверсі з металевими дверима, загратованими вікнами, обов’язковим санвузлом та водогоном.

Приміщення має бути обладнане офісними меблями [стіл, стільці, шафа для одягу] та технікою [комп’ютер чи ноутбук, принтер, сейф] – все це відповідно до кількості робочих місць, бо громади різні за розміром, а один поліцейський офіцер обслуговуватиме шість тисяч населення.

Громада має взяти на себе також придбання канцелярських товарів, оплату Інтернету, забезпечення автомобіля паливно-мастильними матеріалами.

Якщо громада маленька, і з власних мешканців не знайдеться кандидата, який відповідав би вимогам конкурсу, то вона може запросити на роботу мешканця іншого населеного пункту. В цьому випадку ОТГ має надати йому і службове житло.

Хто керуватиме поліцейським офіцером громади?

Поліцейський офіцер громади не є муніципальним поліцейським. Він залишається у штаті місцевого органу поліції. Його безпосереднім керівником буде начальник сектору превенції ГУ НПУ. Контроль законності прийнятих ним рішень здійснюватиме куратор підрозділів превентивної діяльності ГУ НПУ. Від керівника відділу дільничних офіцерів  поліції управління превентивної діяльності ГУ НП  він отримуватиме методичну та практичну допомогу.

Водночас поліцейський офіцер громади звітуватиме мешканцями ОТГ у питаннях забезпечення їхньої безпеки.

До виконання невластивих йому функцій [конвоювання, охорона адміністративних будівель та громадського порядку в обласному центрі] офіцер громади залучатися не буде.

Якщо в невеликій ОТГ буде єдиний поліцейський офіцер, в разі його захворювання чи відпустки його функції тимчасово виконуватиме офіцер сусідньої громади.

Які запорізькі ОТГ першими забажали «власних» офіцерів

Меморандум про співпрацю з ГУ НП в Запорізькій області в проекті «Поліцейський офіцер громади» підписали голови

  • Смирновської,
  • Долинської,
  • Чернігівської,
  • Преображенської,
  • Михайлівської сільської ОТГ Вільнянського району,
  • Біленьківської,
  • Широківської,
  • Комиш-Зорянської,
  • Новоуспенівської,
  • Веселівської,
  • Осипенківської,
  • Гуляйпільської,
  • Берестівської,
  • Приазовської,
  • Воскресенської,
  • Воздвижівської,
  • Петро-Михайлівської,
  • Роздольської,
  • Ботієвської,
  • Мирненської,
  • Новоолександрівської,
  • Семенівської
  • Федорівської ОТГ.

Інші громади долучатимуться до проєкту пізніше.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН