Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонська регіональна комісія з реабілітації репресованих за рік розглянула 32 заяви

Захищає права та допомагає отримати посвідчення реабілітованого репресованого Херсонська регіональна комісія, створена рік тому.

Голова комісії з реабілітації Дементій Білий розповів, що вдалося зробити за цей час:

“За цей рік ми розглянули 32 заяви. Кожна потребувала архівного пошуку, вивчення великої нормативно-правової бази і в багатьох випадках ми стикалися з бюрократичними перепонами. Тому що люди, які мали всі права на отримання посвідчення реабілітованого, а ці посвідчення видають зараз органи місцевого самоврядування, вони не могли їх отримати. Тому ми ще постійно воювали з нашими чиновниками, щоб людям зменшити цей тягар, кого треба реабілітувати і хто має отримувати соціальну допомогу згідно з нашим законом”.

Третина людей з тих, хто звернувся до комісії, не могли отримати посвідчення. Після втручання обласної влади проблему вдалося вирішити. Випадки, із якими зверталися жителі області різні, розповів Дементій Білий:

“Люди воювали або, захищаючи своє життя, проти радянської влади. Або потрапляли до полону і радянська влада їх називала зрадниками Батьківщини. Хоча полон не є зрадою, це є трагедія. Всім цим людям раніше відмовляли у реабілітації. Тепер ми переглядаємо ці всі питання”.

Дементій Білий розповів, для чого потрібно отримати посвідчення:

“Нова процедура. Зараз відокремили. Люди отримують реабілітацію і отримують документ, що вони є реабілітованими. Але згідно з нормативами органів соцзахисту, людина має право отримувати державну допомогу, якщо вона має посвідчення реабілітованого”.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН