Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Каховці вирішували подальшу долю “Легендарної тачанки”

У Каховці 2-го березня відбулися громадські обговорення долі двох пам’ятників – “Дівчина у шинелі” та “Легендарна тачанка”. До Каховки приїхали фахівці та директор інституту Національної пам’яті.

Делегація з представників інституту Національної пам’яті, обласної та місцевої влади спершу відвідали пам’ятник “Легендарної тачанки”. Тут очільник області Юрій Гусєв запропонував створити робочу групу та започаткувати біля пам’ятника музей тоталітарної історії:

“Ми маємо створити концепцію того, яким може бути музей майбутнього, який отримав би більше туристів і уваги з боку уряду для створення унікального музею навколо “Легендарної тачанки”, яка є родзинкою Херсонської області”.

Після цього оглянули пам’ятник “Дівчина у шинелі”. Співробітник інституту Національної пам’яті Ігор Каретніков каже, місцевій владі про закон “Про декомунізацію” нагадали саме фахівці інституту. До них звернулися люди, які повідомили, що у Каховці є ці два пам’ятники. Тому сьогодні приїхали сюди:

“Ми приїхали для того, щоб вирішити безпосередньо цю колізію. Як виконати закон і, враховуючи думку місцевої громади, зберегти пам’ятник тачанці. Це пам’ятка національного значення. Я говорив, що це положення може бути перероблене, так би мовити. Але тим не менше вона поки що залишається пам‘яткою національного значення, і в принципі ми не наполягаємо, щоб її зруйнувати”.

Пам’ятник “Легендарна тачанка” перебуває на балансі Каховської міської ради. Місцеві жителі, говорить міський голова Каховки Андрій Дяченко, за його збереження. Особисто він підтримує створення музею, бо тоді фінансування на його утримання надходитиме з державного чи обласного бюджетів, бо, пояснює, в місцевому грошей на утримання навіть однієї “Тачанки” немає:

“Мешканці міста та я особисто за збереження цього пам’ятника. Легендарна тачанка залишиться на цьому місці як є. Коефіцієнт на інфляцію, на час. Це потрібно не один мільйон. А то й 8-10, щоб це зробити як потрібно. Гроші є, але є потреба в дорогах, дитячих садочках , школах. 65 відсотків нашого бюджету йде на школи і садочки. На благоустрій міста до 5 відсотків”.

Розказує голова Каховської районної державної адміністрації Сергій Перетятько:

“Сама тачанка перебуває на балансі Каховської міської ради. Моє бачення – я підтримую ініціативу Юрія Гусєва. Там потрібно створювати монументальний парк. Це місце, де проводяться фестивалі”.

З 2007-го року у Каховці відбувається міжнародний мотофестиваль, участь у якому, розповідає Владислава Базилевич, беруть близько тисячі байкерів та 5 тисяч глядачів з різних країн світу. Тому, каже, потрібно зберегти пам’ятник як мистецтво.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН