Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Децентралізація: на Херсонщині обговорили зміни до Конституції

Представники влади, місцевого самоврядування, громадськості, експерти Херсонщини, Миколаївщини та Одещини обговорили внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Про це повідомляє очільник ХОДА Юрій Гусєв.

«Наше завдання – провести глобальне обговорення, яке будуть розглядати в Києві, у Верховній Раді та Уряді, для того, щоб ті зміни до Конституції, які потрібно реалізувати, стали змінами, що будуть генеровані людьми», – наголосив голова обласної державної адміністрації Юрій Гусєв під час публічних обговорень.

«Реформа децентралізації – це пріоритет на 2020 рік, її треба закріплювати змінами до Конституції. Власне, і за попереднім скликанням ВР, і за нинішнім у нас були невдалі спроби такої дії, але цього разу ми пішли іншим шляхом – у відкритий спосіб, через формування законопроєкту з позиції представників місцевого самоврядування», – заявив голова підкомітету з питань адмінтерустрою Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

Публічні обговорення змін до Конституції України стартували в Києві 25 лютого. Саме такий формат, як публічне обговорення підготовки змін до Основного Закону, ініціювала держава, щоб в результаті отримати спільне бачення конституційного фундаменту місцевого самоврядування.

Як наголосив радник Прем’єр-міністра України, експерт з питань децентралізації влади Іван Лукеря, враховуючи, що в жовтні 2020 року відбудуться місцеві вибори, важливо, щоб вони відбулися на новій федеральній основі.

За його словами з 2021 року повинна запрацювати нова система влади на території, де розмежовані повноваження місцевого самоврядування та адміністрації у вигляді префекта. Все це зробити необхідно для того, щоб завершити реформу логічно, правильно і вчасно. Зміни до Конституції – це дуже важливий процес, він має бути суспільним і консенсусним з місцевим самоврядуванням, головами громад, депутатами та громадянами.

Організатори публічних консультацій вважають уміння і спроможність українців досягати консенсусу в діалозі надзвичайною цінністю та головною передумовою сталості процесів європейської інтеграції та розвитку України.

У свою чергу очільник Херсонщини Юрій Гусєв закликав усіх до активного обговорення проєкту, конструктивного діалогу та надання пропозицій.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН