Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Завдяки новому водоводу ціни на воду в одному з районів Херсонщини стануть помірними

На розширеному засіданні громадської ради при Нижньосірогозькій райдержадміністрації, за участі представників влади та водного господарства, обговорили переваги подачі питної води по Іванівському водоводу порівняно з централізованим водопостачанням до двох населених пунктів Сірогозщини

Протягом останніх років у водопровідному господарстві Нижньосірогозького району накопичилась велика кількість проблем. Всі вони потребують термінового вирішення та значних фінансових вкладень. Нині у зношеному та аварійному стані перебуває майже половина водопровідних мереж. Значна кількість енергоємного обладнання відпрацювала нормативні терміни експлуатації і потребує заміни. Це призводить до суттєвих втрат питної води під час її транспортування та розподілу. Хоча на Сірогозщині вже є кілька населених пунктів, де за кошти місцевого бюджету розпочали модернізацію водопровідних мереж та артезіанських свердловин і водонапірних башт. Однак у більшості місцевих бюджетів на реалізацію програм розвитку житлово-комунального господарства, зокрема ремонт і реконструкцію систем водопостачання, не завжди вистачає коштів. 

Нині практично в усіх населених пунктах району вода подається за графіком по кілька годин на добу. Особливо проблематичним є водозабезпечення в літній період. Та першочерговою проблемою для Нижньосірогозького району і сусіднього з ним Іванівського залишається якість питної води. В окремих населених пунктах вона не відповідає санітарним нормам за хімічними показниками та через підвищену мінералізацію і бактеріальне забруднення. Тому воду в водонапірних вежах ще й досі дезинфікують “хлоркою”. Навіть таке знезараження може бути небезпечним для тих категорій населення, які є найбільш чутливими до різних видів забруднення води. 

Нагадаємо, що саме для створення належних соціально-побутових умов проживання сільського населення в Іванівському районі збудували та ввели в експлуатацію у 1997 році перший пусковий комплекс Іванівського групового водопроводу, який забезпечує централізованим водопостачанням 5 населених пунктів Іванівського району: села Воскресенка, Нововасилівка, Новосеменівка, Зелений Гай, Українське. 

Проєкт будівництва (І черги) Іванівського групового водогонуПроєкт будівництва (І черги) Іванівського групового водогону

У 2008 році за рахунок коштів Державного бюджету ввели в експлуатацію ІІ-й пусковий комплекс Іванівського групового водопроводу з майданчиком водопровідної системи в смт Іванівка та підключили три населених пункти Іванівського району: села Щасливе, Веселівка, Шотівка. На сьогодні централізоване водопостачання є у близько 8 тисяч мешканців дев’яти населених пунктів Іванівського району. 

Очисна станція Іванівського водогонуОчисна станція Іванівського водогону

У 2018 році за ініціативи Державного агентства водних ресурсів України з державного бюджету було виділено 69,9 мільйонів гривень на реконструкцію Іванівського групового водопроводу у Херсонській області.

За ці кошти відновлено ділянку вкрай зношеного магістрального водопроводу від станції очищення на Каховському магістральному каналі до майданчика водопровідних споруд в смт Іванівка загальною протяжністю понад 18 км.

Також відновили окремі елементи знезараження води очисної станції, що дозволило відмовитись від використання потенційно небезпечного рідкого хлору та перейти на знезараження води безпечним гіпохлоритом натрію.

Тепер після реконструкції, водогін, завдяки застосуванню сучасних технологій, заходів підвищення надійності, якості водопостачання та знезараження води, забезпечуватиме якісною питною водою 9 населених пунктів області.

Будівництво ІІІ-го пускового комплексу Іванівського групового водопроводу дозволить додатково забезпечити централізованим водопостачанням смт Нижні Сірогози та село Верхні Сірогози Нижньосірогозького району загальною чисельністю 7 тисяч мешканців.

Схема розміщення водопровідної мережі на території Нижніх і Верхніх СірогозСхема розміщення водопровідної мережі на території Нижніх і Верхніх Сірогоз

Завдяки запровадження нових інноваційних науково обґрунтованих підходів до водоподачі та очищення води мешканці цих населених пунктів отримають якісну питну воду в достатній кількості та за помірною ціною.

Нижні Сірогози.City

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН