Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Запоріжжі відкрили мамологічний центр

Жіноче здоров’я, а саме вчасна профілактика та діагностика – запорука довгого і щасливого життя українок. Сьогодні важливим і актуальним питанням є створення закладів, які допоможуть жінкам у разі виявлення проблем. Саме з цією метою у Запорізькому обласному клінічному онкодиспансері відкрили мамологічний центр.

Всередині мамологічного центру – три кабінети – очікування, прийому та процедур, вони оснащені необхідною технікою. УЗД, пункція й інші аналізи роблять у двох сусідніх кабінетах. Працював він із 10-го січня у тестовому режимі – нині ведеться повноцінний прийом пацієнтів.

Міхаїл Іобідзе, лікар хірург-онколог відділення патології молочної залози

Міхаїл Іобідзе, лікар хірург-онколог відділення патології молочної залози

«Ми вже прийняли 1084 людини. 94 з них – з першою стадією захворювання, тобто на ранньому виявленні. Інші – з запущеною – 3, 4 – стадією. 50 людей – із раком молочної залози. Черги великі. Прийом – безкоштовний», – повідомив лікар хірург-онколог відділення патології молочної залози Міхаїл Іобідзе.

«Понад 15 років я займаюсь цією проблемою скрінінгу. Переконана: має бути державна програма, хоча б для обласних центрів. Без скрінінгу рання діагностика не працює. У цьому мамологічному центрі виявляють рак на ранніх стадіях, а це означає одужання та реабілітацію»– розповіла керівниця громадської організації «Переможемо рак» Зінаїда Гальчинська.

Також в обласному онкодиспансері відбулося засідання круглого столу. Фахівці розповіли присутнім, що зараз у нашому регіоні налічується понад 50 тисяч осіб із діагнозом «онкологія», щороку від цієї хвороби помирає понад 3 тисячі запоріжців. Найчастіше хвороба вражає органи травлення, дихання, шкіру та молочну залозу. Аби покращити ситуацію, на базі обласного онкодиспансеру планують навчати сімейних лікарів.

«Щодо сільського населення, то ситуація там дуже серйозна й невтішна. Захворюваність, у більшості випадків, у запущеній стадії. Особливо, рак молочної залози та шийки матки. Треба скрінінг робити сімейним лікарям. І з доступністю, також, погана ситуація. 43% – це виявлення хвороби на останніх стадіях. Вони навіть доїхати до нас не в змозі», – зауважила заступниця головного лікаря Запорізького обласного клінічного онкодиспансеру Людмила Фудашкіна.

В кількох метрах від мамологічного центру нині ведуться будівельні роботи. Там буде бункер та технічні приміщення для лінійного прискорювача.

«Нині виконай чималий об’єм робіт. Майже готовий фундамент. Залишилося залити плиту. Далі вже за планом будівлі cтіни. Ось тут у травні має бути бункер – за умови, якщо фінансуватимуть у повному обсязі. До вересня мають завершити внутрішні роботи. Восени інсталюватимемо прискорювач, і у випробувальному режимі він почне працювати. Поряд розташуємо інші прибудови для роботи лінійного прискорювача», – повідомив головний лікар Запорізького обласного клінічного онкодиспансеру Михайло Єсаянц.

Суспільне

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН