Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Забудови руйнують привабливість міста: мер Одеси виніс на розгяд звернення до Президента (відео)

3 лютого 2020 року під час апаратної наради в.о. начальника управління державного архітектурно-будівельного контролю Одеської міської ради Олександр Авдєєв відзвітував про роботу управління у 2019 році.

За результатами доповіді, мер Одеси Геннадій Труханов зазначив, що законодавчі зміни в будівельній сфері, що відбулися останнім часом, як і раніше не дають повноважень територіальній громаді негайно зупиняти будівельні роботи, які руйнують рекреаційну, історико-архітектурну та туристичну привабливість міста.

Закон України «Про регулювання містобудівної діяльності» серед причин відмови у видачі дозволу на виконання будівельних робіт та анулювання такого дозволу не містить можливість територіальної громади в особі органів місцевого самоврядування прийняти рішення про мораторій на будівництво, який повинен стати правовою підставою для відмови або анулювання дозволу на будівництво.

Питання про знесення самовільно збудованого об’єкта, у разі добровільної відмови забудовника, може вирішуватися тільки в судовому порядку.

Таким чином, територіальна громада не захищена від зловживань забудовників при проведенні забудови та не має реальних важелів впливу. Громада в особі органів місцевого самоврядування не уповноважена законом самостійно вирішувати питання про зупинення забудови об’єктів (особливо об’єктів, які за класом наслідків відносяться до об’єктів зі значними наслідками – СС3) з урахуванням історико-культурних, географічних, природоохоронних і оздоровчих особливостей території забудови. При цьому максимально спрощені умови отримання дозвільних документів компаніями-забудовниками.

«На сьогодні жоден закон України не наділяє органи місцевого самоврядування повноваженнями вводити мораторій на забудову відповідної території громади», – зазначив Геннадій Труханов.

Міський голова заявив, що виносить на чергову сесію міської ради проєкт звернення до Президента України як суб’єкта законодавчої ініціативи у зв’язку з гострою необхідністю закріплення на законодавчому рівні умов, згідно з якими територіальні громади матимуть реальну можливість впливати на регулювання питань забудови відповідної території громади.

Одеса.Офіційно

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН