Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Херсонський лікар дав поради, як вберегтися від небезпечного коронавірусу

Станом на 27 січня 2020 року випадків зараження коронавірусом на території України немає. Проте цей вірус становить значну небезпеку для життя та здоров’я людей: одна з епідемій коронавірусу, яка була в 2002-2003 роках, забрала достатньо багато життів. Нинішній спалах коронавірусу в Китаї за масштабами зараження людей вже перевищив попередню епідемію.

Директор Херсонського обласного центру громадського здоров’я Юрій Ромаскевич в інтерв’ю для журналістів поділився актуальними даними про кількість хворих: «3000 людей, які захворіли, – це люди, в яких лабораторно підтверджений діагноз коронавірус. Ще в 4000 людей, або трохи більше за офіційними даними китайської влади підозрюють коронавірус, тобто вони госпіталізовані, але на сьогоднішній день лабораторно цей діагноз не підтверджено. 80 людей, на жаль, стали жертвами вірусу і загинули. Мене особисто як лікаря хвилює те, що на сьогодні лише 2 людини виписані з одужанням, а епідемія триває вже майже місяць. Серед інфікованих є медичні працівники, тобто люди, які знають як захиститися і вміють це робити».

За його словами, дійсних розмірів того, що відбувається в Китаї, ми не знаємо, адже в цій країні є цензура, яка дуже активно і якісно працює. Можемо впевнено думати що кількісні показники більші в рази!

«В місті Ухань 14 тис. лікарняних ліжок. За тиждень терміново було добудовано 1000 ліжок, а в минулий четвер (23.01) вони прийняли рішення і добудовують ще лікарню на 3000 ліжок. Китай обмежив повністю доступ до цього міста та ще декількох міст регіону, але вірус поширюється. З п’ятниці голова КНР оголосив про надзвичайний рівень небезпеки у сфері громадського здоров’я на території Китайської народної республіки! Географія вірусу значно розширюється, вже понад 10 країн світу мають лабораторно підтверджені випадки коронавірусу. Вірус не лише в Китаї, він є у Франції, в США, в Австралії та інших країнах. Тобто ті засоби, якими китайська влада намагається припинити розповсюдження цього вірусу, на сьогодні 100-відсоткового ефекту не дали», – розповів лікар.

Коронавірус має свої особливості, а саме тривалий інкубаційний період. Якщо атипова пневмонія 2002-2003 року мала 24-48 годин інкубаційного періоду, то зараз ми маємо хворобу, яка має інкубаційний період 1-14 діб. Людина, яка не має клінічних ознак, може заражати оточуючих. Третина клінічних випадків коронавірусу протікає без підвищення температури – це друга особливість цього вірусу. Це різко ускладнює елімінацію та карантинізацію цих людей.

Юрій Ромаскевич висловив сподівання, що епідемії коронавірусу в Європі та в Україні не буде: «Я щиро сподіваюся, що Всесвітня організація охорони здоров’я та уряди всіх країн світу будуть вживати всі заходи щодо запобігання епідемії. Давайте розділимо те, що повинні робити люди, і те, що повинна робити влада.

Що можуть зробити люди? По-перше, не потрібно дико «іржати» в соціальних сітях з приводу миття рук і обличчя з милом – це ефективний засіб, що знешкоджує вірус на поверхні тіла. По-друге, враховуючи те, що вірус має ентеральний шлях зараження, тобто через стравохід, ми маємо припинити вживати м’ясо диких тварин. По-третє, треба за можливості уникати місць скупчення людей, уникати людей з ознаками респіраторних захворювань. Одягати маску треба в магазині, в маршрутці, а не в парках на прогулянках. Це дієві засоби профілактики як коронавірусу, так і звичайного вірусу грипу».

Якщо з’явилися клінічні ознаки, треба йти не на роботу, а до лікаря, перебувати вдома на лікарняному або в лікарні, якщо лікар вирішить, що потрібна госпіталізація. Найбільш обережні мають бути люди похилого віку та діти. Головні клінічні ознаки: підвищена температура тіла та затруднене дихання. При коронавірусі людей вбиває саме респіраторний синдром, проблеми з диханням.
До речі, в Китаї вже є закон про навмисне зараження коронавірусом, який передбачає позбавлення волі за порушення. Згідно з цим законом навмисним зараженням вважається відмова від госпіталізації, запропонованої лікарем.

Джерело

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН