Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні обговорили зміни до Конституції щодо децентралізації влади (Відео)

Асоціація міст України вже обговорила законопроєкт, свої думки й пропозиції висловили і голови місцевого самоврядування.
У пресклубі газети «Новий день» відбулось обговорення проєкту змін Основного Закону.

«До Верховної Ради був внесений законопроєкт щодо змін до Конституції. Його опрацювали члени Асоціації міст України спільно зі своїми експертами. Всім учасникам ми видали інформацію про деякі застереження від фахівців. Президент відкликав проєкт, але це не означає, що він не повернеться в якійсь варіації», – сказала виконавча директорка Херсонського регіонального відділення Асоціації міст України Лариса Оленковська.

Представники АМУ запрошували очільників місцевих громад та народних депутатів від Херсонщини. Парламентарі на засідання не з’явились.

«Те, що представники громад на рівні Асоціації міст України не беруть участь в підготовці цих проєктів, в їхньому обговоренні, не може привести до чогось хорошого», – впевнений голова Асоціації голів ОТГ Херсонщини, голова Музиківської об’єднаної громади Олександр Лейбзон.

Особливу занепокоєність висловили голови місцевої влади щодо повноважень префекта. За законопроєктом, він є представником центральної влади. Його кандидатуру подає уряд, а затверджує президент. Префект, як пропонується, може припинити повноваження голови місцевої влади і призначити дострокові вибори.

«Таке ж положення є в законі «Про військово-цивільну адміністрацію» – куди ми йдемо? Ми дочекались, що кошти й повноваження передали громадам під їхню відповідальність, а тепер буде префект, який своїм рішенням може відсторонити голову громади, якого обрали люди. Чому одна людина може вирішувати це питання?», – впевнений регіональний консультант з юридичних питань Асоціації міст України в Херсонській області в Херсонській області Анатолій Негра.

«Це дуже важлива тема. Якщо буде змінена Конституція, то протягом п’яти років Верховна Рада не може повертатись до розгляду цього питання. Тому зараз ми повинні викласти свої пропозиції і донести їх до народних депутатів. І ці зміни мають запрацювати на розвиток територій», – переконаний Таврійський міський голова Микола Різак.

Проєкт Закону України «Про внесення змін до Конституції України» (щодо децентралізації) був внесений Президентом Володимиром Зеленським до парламенту у грудні і відкликаний 17 січня цього року.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН