Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Чаплинці мріють відкрити кіноклуб Docudays UA

Подорожуючи разом із Мандрівним фестивалем Docudays UA по Херсонщині, ми не перестаємо дивуватися  надзвичайним людям, що живуть в нашій області. У четвер, 21 листопада, ми завітали до смт Чаплинка, де на нас чекала бурхлива дискусія про екологію,  цифрові технології та безпеку життя.

Подивитися фільм режисерки Сью Вільямс «Навмисна смерть» прийшли школярі, студенти та місцеві громадські активісти.

З назви можна подумати, що стрічка про самогубців. Та це не зовсім так. Фільм показує темний бік технологічної індустрії: тисячі людей на заводах у Китаї по 12 годин полірують алюмінієві кришки до iPad, десятки з розпачу вистрибують із вікон. Одна з героїнь фільму, Тіан Ю, яка вижила після спроби суїциду, намагається пояснити, чому.

Китайські річки чорні від кислот, бо на більшості заводів немає водоочищення, а діти в одній з провінцій розбирають токсичний брухт, який продукує ІТ-сфера.

У фільмі багато шокуючих цифр: на виробництво одного смартфона йде 200 кг сировини, одна материнська плата «випиває» тонну води, а зарплата працівника на заводі в Китаї – менша 1% вартості iPhone.

У своєму розслідуванні, що відбувається по всьому світі, режисерка Сью Вільямс заглядає за лаштунки індустрії електроніки та доводить, що навіть найменші гаджети мають смертельні наслідки для довкілля та здоров’я.

«У нашій країні відбувається майже те саме. Ми всі невідривно користуємось телефонами і навіть не думаємо, як вони створювались, як це все впливає на екологію», – поділився своїми думки один з глядачів.

«А я б хотіла мати дерев’яний телефон та ноутбук, як у фільмі. Дуже школа, що ці гаджети не користуються популярністю  в світі. Аби у нас такі продавались, я б купила. Ми ж навіть не знали, що такі існують», – розповіла глядачка про свої емоції.

Після дискусії представники Мандрівного фестивалю Docudays UA Олена Старюк та Інна Кодратьєва розповіли місцевим активістам, як можна відкрити кіноклуб медіа-просвіти Docudays UA, влаштовувати покази, дивитись документальні фільми та проводити обговорення на різні теми.

Найближчі відкриті покази відбудуться у смт. Новотроїцьке – 28 листопада, смт. Каланчак – 29 листопада. Відкриті покази в Херсоні відбудуться з 1 по 10 грудня,  традиційно в кінотеатрі Мультиплекс. Вхід на всі заходи – вільний.

Стежте за анонсами на сторінці і Мандрівний фестиваль Docudays UA на Херсонщині.

Фестиваль – не політичний і не комерційний.

Вгору

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН