Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Студенти медики побували у маленькій Європі на півдні України

Чи знали ви, що справжня Європа знаходиться майже за два кроки від нашого міста й до неї можна доїхати, не перетинаючи кордон? Ні? Тоді хочемо познайомити вас з мальовничим селом Зміївка, яке 24 листопада відвідали студенти 125 та 113 групи разом зі своїми кураторами Бєлєй Т. Я. та Аркушенко Г.Г.

Зміївка – дуже багатонаціональний населений пункт. У ньому проживають шведи, німці, фіни, поляки, молдавани, українці та інші народності, кожна з яких з абсолютно різних причин потрапивши сюди, має єдине бажання – зберегти свою культуру, духовну спадщину, що передавалася з покоління в покоління. Тому Зміївка така багата на історичні пам’ятки та визначні місця. Також унікальною особливістю цього села є те, що воно складається з різних маленьких населених пунктів з екзотичними назвами – Шлагендорф (Зміївка), Мюнгаузендорф (Михайлівка), Клостендорф (Костирка) та Гамальсвенскбю (Вербівка)

Студенти Бериславського медичного коледжу почали свою екскурсію з кірки Св. Петра і Павла у Шлагендофі, де зустрілися з потомками шведів та німців Ніною Василівною Кнутас, Любов’ю Іванівною Сироїд та Любов’ю Іллівною Ващенко, ознайомилися з історією створення церкви і залишили побажання у Книзі почесних гостей.

Потім студентів зустріла Православна Свято-Михайлівська церква або кірка апостола Івана у Гамальсвенскбю, біля якої знаходиться Меморіал «Борцям за волю України», що має вигляд сонячного годинника: залежно від положення сонця на небосхилі тінь від обеліску вказує на дощечку із певною подією, що розташовані у хронологічному порядку.

На території церкви розташований Пам’ятний знак репресованим шведам і німцям, де зазначені прізвища тих людей, які переслідувалися радянською владою 1937-1938 рр. та Пам’ятний знак з нагоди річниці заснування та заселення с. Зміївка шведськими колоністами з о. Даго у вигляді скандинавського хреста. Також студенти познайомилися з отцем Олександром Квіткою та дізналися про приїзд шведського короля та принца, що відбувся 10 років тому.

Далі потрапили до Клостендорфу, де знаходиться каплиця та храм Української Греко-Католицької церкви Різдва Пресвятої Богородиці та Пам’ятний знак з нагоди відзначення 50-річчя примусового переселення західно-українського населення з сіл Лодина, Береги Долішні, Нанова в с. Зміївка під час операції «Вісла». Тут відбулася міні-перевірка засвоєного та нагородження невеликими подарунками, на чому екскурсія була завершена.

Враження після відвідування Зміївки невимовні та трохи несподівані. Адже хто б міг подумати, що за дві з половиною години можна доїхати до справжньої Європи та побачити стільки цікавого.

Бериславський медичний коледж

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН