Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Підсумки воркшопу «Україна-НАТО: співпраця заради миру» в Херсонському держуніверситеті

21 листопада 2019 р. Центр глобалістики «Стратегія ХХІ» за сприяння посольства Великої Британії в Україні провів воркшоп «Україна-НАТО: співпраця заради миру» в Херсонському державному університеті ім. Олеся Гончара.

У заході взяли участь ректор ХДУ народний депутат Верховної Ради України (VIII скликання) Олександр Співаковський, директор Інституту зовнішньополітичних досліджень, професор Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченка Григорій Перепелиця, експерти Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» – президент Центру Михайло Гончар та виконавчий директор Центру, керівник міжнародних програм Віталій Мартинюк.

Модерувала захід Оксана Лаврикова, проректор ХДУ з міжнародних зв’язків, науково-педагогічної роботи та комунікаційних технологій.

У привітальній промові Олександр Співаковський наголосив, що важливо створити в систему цінностей в суспільстві, яка стане основою стабільного розвитку нашої держави. «Україна дотримувалась концепції позаблоковості, яка не забезпечила нам мир і безпеку. Тому важливо чітко дотримуватись обраного курсу на євроатлантичну інтеграцію, який віднедавна зафіксовано в Конституції України», – наголосив ректор Херсонського держуніверситету.

Цю думку продовжив Михайло Гончар. «Гібридна війна ведеться в особливому вимірі, в наших мізках, які є полем битви, – нагадав експерт. – У НАТО працюють механізми, які роблять Альянс дієздатним і стійким до загроз».

Оксана Лаврикова підкреслила, що студенти та викладачі університету дуже чутливі до питань безпеки, адже Херсонська область межує з окупованим Росією Кримом, в ХДУ вчиться чимало студентів з окупованого Криму.

Цим пояснюється обізнаність понад 50 студентів, котрі взяли участь у воркшопі, у розумінні методів гібридної війни, яку Росія веде проти України.

Спершу учасники послухали лекцію відомого експерта в галузі безпекової політики, професора Григорія Перепелиці «Ключові задачі НАТО, цінності та принципи роботи в Україні. Переваги співпраці Україна-НАТО». «Вступ до НАТО залишається чи не єдиним шляхом інтеграції України до Європи після того, як Євросоюз вирішив, принаймні на невизначений час, припинити процес розширення», – аргументував пан Перепелиця.

Відтак студенти взяли участь у симуляційній грі, яку провів виконавчий директор Центру глобалістики «Стратегія ХХІ» Віталій Мартинюк. Він привернув особливу увагу до методів виявлення міфів про НАТО, зокрема:

– визначати першоджерело інформації про НАТО та його правдивість;

– будь-яку інформації із ЗМІ про НАТО перевіряти за кількома джерелами;

– звіряти інформацію з офіційними повідомленнями, документами, заявами офіційних осіб тощо;

– порівнювати інформацію з іншими фактами, у т.ч. числі історичними, подіями, заявами;

– аналізувати інформацію про НАТО – для чого поширюється повідомлення, кому воно може бути вигідним.

Відтак, розбившись на групи (умовні медійники, представники громадських організацій, спеціалісти аналітичних центрів), вчилися визначати, яке із трьох запропонованих варіантів повідомлень у соцмережах та ЗМІ є дезінформацією, закинутою в інформпростір Росією, та підбирали аргументи для відбиття подібних інформаційних атак.

Інформаційні атаки на чутливі для сприйняття громадськістю теми, зокрема щодо співпраці України з НАТО, є одним з надважливих засобів РФ у веденні гібридної війни. Часто цільовою авдиторією цих атак є молодь у регіонах, що межують з країною-агресором і які, відповідно, найбільше підпадають під дію російських ЗМІ.

Саме тому Центр глобалістики «Стратегія ХХІ» за сприяння посольства великої Британії в Україні провадить проєкт «Підвищення обізнаності про НАТО серед громад на сході та півдні України». Воркшоп у Херсоні – один із заходів у рамках цього проєкту. Загалом заплановано проведення п’яти подібних заходів у вишах південних та східних областей України. Два перші заходи уже відбулися у Сумах та Маріуполі.

пресслужба ХДУ

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН