Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Досягнення агропромислового сектору Херсонщини в 2019 році

Херсонській області є чим пишатися, адже знову наш регіон серед лідерів по багатьом напрямкам аграрної галузі.

ЗЕРНОВІ ТА ТЕХНІЧНІ КУЛЬТУРИ

В Херсонській області зібрано близько 2 мільйонів 760 тис тонн зернових – це вище, ніж у 2018 році. Зокрема у сезоні-2019 область зібрала на 400 тис тонн більше ранніх зернових. Із 1 га одержано в середньому по 36 центнерів зерна. Найвищу врожайність зернових  вобласті зафіксовано: 61 ц/га на богарі і 88 ц/га – на зрошуваних землях. Також в області зібрано 240 тис тонн сої із середньою врожайністю 34 ц/га – це друге місце у державі (в кращих господарствах цей показник становить до 50 ц/га). Валовий збір соняшнику склав 618 тис тонн.  Область щорічно виробляє значну долю рису в Україні, який вирощують на полях Каланчацького, Голопристанського та Скадовського районів. Станом на початок листопаду-2019 зібрано 34 тис тонн рису із середньою врожайністю 62 ц/га (по Україні – 58 ц/га).

 ПЛОДООВОЧЕВА ПРОДУКЦІЯ

За обсягами  виробництва овочевої продукції область щороку традиційно посідає перше місце серед областей України. У 2019 році зібрано 1 млн. 225 тис.тонн овочевих культур. Найвищі врожаї томатів по окремих господарствах становили  близько 1000 ц/га, цибулі  – 600 ц/га. Також в області зібрано 45,9 тис тонн плодових, 20,2 тис тонн винограду, 3,8 тис тонн ягідних.

На Херсонщині щороку вирощується майже 75% баштанних культур в Україні. Площа баштану в 2019 році становила 23 тис га, з якої аграрії зібрали 232 тис тонн продукції. Демонстрація досягнень області по даному напрямку проходить щороку в рамках Вcеукpaїнcького феcтивaлю “Укpaїнcький кaвун – coлoдке дивo”, який традиційно проходить у Голопристанському районі.

ТВАРИННИЦТВО

За підсумками 9 місяців 2019 року, Херсонщина знову посіла І місце по кількості надоєногомолока від однієї корови, що становить 5930кг (4720 кг – в середньому по Україні ), що більше на 1,8% ніж у минулому році. На окремих підприємствах, як: ТОВ ТД «Долинское», ДПДГ «Асканійське», ТОВ «Світанок», ПП АФ «Промінь», ППБФ «Таврія» надій на одну корову вже сягає більше 6300 кг.

За настригом вовни від однієї вівці Херсонщина також є передовою:  І місце по Україні, з середнім результатом по регіону – 3,0 кг вовни, (1,0 кг – в середньому по Україні ). А в таких підприємствах як: ДПДГ «Асканійське», ДПДГ «Асканія-Нова», цей показник становить більше 7,0 кг вовни від однієї вівці.

По виробництву яєць Херсонська область за 9 місяців 2019 року посіла третє місце в Україні – це 698,3 млн.шт. Основним виробником яєць в області є ПАТ птахогосподарство Агрохолдінг «Авангард» Білозерського району.

РОЗВИТОК СІЛЬСЬКИХ ТЕРИТОРІЙ

2019 рік став роком популяризації крафтового виробництва, як одного із засобів підвищення самозайнятосіт сільського населення.

На даний момент в області налагоджено виробництво крафтової продукції:

  • в’ялені та сушені помідори зі спеціями в асортименті (ФОП Бігленко А. А.)
  • мед-суфле з натуральними наповнювачами (ФГ «Таврійський пасічник»)
  • натуральні сухі крафтові вина (Перша сімейна виноробня, ФГ “Курінь”)
  •  крафтові козині сири (ТМ “Амальтея”)
  • м’ясні чипси ( ПП Прополя В.В.)
  • крафтові козині сири та бринза (ТОВ «Агробізнес»)

Крім того, на ТОВ «Агробізнес» розпочато формування додаткових потужностей сироварні.

Також в області зареєстровано два нових кооперативи:

  • СОК «Билгарі виноградарі» – вирощування винограду, виробництво вин та соків;
  • СОК «Билгарі-Касапі» –  розведення ВРХ, овець, кіз,  виробництво м’ясних продуктів.

РЕАЛІЗАЦІЯ ДЕРЖАВНИХ ПРОГРАМ ПІДТРИМКИ АПК

У 2019 році суттєво збільшились показники виплат дотацій на утримання молодняка ВРХ у господарствах населення. За підсумками другого періоду програмою скористалися 8207 фізичних осіб, яким нараховано 21,3 млн. грн. за утримання 17,8 тисяч голів телят віком до 13 місяців. Для порівняння: за аналогічний період минулого року по цій програмі нараховано 6,5 млн грн за 9,6 тис голів.

За утримання корів молочного, молочно-м’ясного та м’ясного напряму продуктивності, у 2019 році нарахована та виплачена дотація 12 підприємствам області в загальній сумі 9,4 млн. грн, за утримання 5609 голів корів.

За програмою фінансової підтримки шляхом здешевлення кредитів річний ліміт бюджетних призначень для Херсонської області розподілено у повному обсязі між 24 агропідприємствами.

Майже 300 господарств області отримали 39,6 млн грн компенсації за придбані 536 одиниць сільгосптехніки та обладнання за програмою часткової компенсація вартості сільськогосподарської техніки та обладнання українського виробництва.

За програмою компенсацію витрат на придбання садивного матеріалу плодово-ягідних культур та винограду 4 суб’єкти господарювання отримали  компенсацію у розмірі 6,408 млн грн. 

За інформацією Херсонського відділення Укрдержфонду підтримки фермерських господарств на отримання бюджетної субсидії на 1 га подали заявки 134 фермерських господарств на суму 4,385 млн грн (з них 22 новостворених на суму 1,281 млн грн).

ПРЕДСТАВЛЕННЯ ПОТЕНЦІАЛУ АПК ХЕРСОНЩИНИ

Аграрний потенціал Херсонської області представляється на різноманітних заходах та виставках регіонального та національного рівнів, а також на закордонних виставках.

Міжнародний форум-виставка «Агропорт Південь Херсон», пройшов цього року в нашій області вдруге. На ньому було представлено нові перспективні для Херсонщини напрямки сільського господарства, а також встановлено національний кулінарний рекорд по виготовленню органічного продукту: 103 літри морсу з сертифікованого органічного кизилу.

Потенціал регіону було представлено також на заходах: “Агропорт Захід Львів 2019”, міжнародній виставці “Агро 2019” у Києві, на найбільшій виставці-ярмарку Півдня України “Таврійський ярмарок”, Південній агропромисловій виставці «Фермер-2019” (Херсонська обл).

Херсонські агровиробники представляли свою продукцію в форматі колективних стендів на зарубіжних виставках Fruit Logistica (м. Берлін, Німеччина), SIAL (Париж, Франція), Anuga (Німеччина), Gulfood (г. Дубай, ОАЕ).

Департамент агропромислового розвитку Херсонської ОДА

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН