Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсоні вирішили обліковувати об’єкти, які мають художню та культурну цінність

У Херсонській міській раді розпочнуть роботу з обліку та постановки на баланс об’єктів, які мають культурну та художню цінність.

Про це домовились на публічній консультації з приводу збереження арт-об’єкту на головній пішохідній вулиці міста, яку 13 листопада 2019 року організувала ГО “Центр UA”.

На зустрічі представники/ці місцевої влади, виконавчих органів міської ради, громадських організацій та небайдужі мешканці обговорили проблему відсутності у Херсоні практики обліку та збереження мистецької та історичної спадщини. Увага, зокрема, була приділена арт-об’єкту на вул. Суворова, створеного місцевим скульптором зі стовбура засохлого дерева, який сьогодні потребує термінової реставрації.

За словами голови БФ «Захист» Лариси Польської, арт-об’єкт створювався за рахунок власних коштів Заслуженого художника України Миколи Гепарда.

«Являючись пам’яткою культурної спадщини міста, він не взятий на баланс ні обласною, ні міською владою, а тому його неможливо реставрувати. Окрім того, немає висновку спеціалістів, яким чином проводити реставраційні та захисні роботи. Херсон ризикує втратити унікальний арт-об’єкт, що має всі шанси стати візитівкою міста, а у місті так і не з’явиться розуміння важливості збереження культурної спадщини, що призводить до численних надбудов над історичними будівлями, хаотичного ремонту історичних пам’яток та відсутності контролю за цими процесами», – зазначила Лариса Польська.

Начальник сектору розвитку туризму управління культури Херсонської міськради Лілія Заболотна зауважила, зі свого боку, що міська рада не має прописаного механізму взяття на баланс таких пам’яток.

«Але разом з тим, ми можемо звернутися до органу охорони культурної спадщини вищого рівня з проханням внести арт-об’єкт на вул.Суворова до переліку пам’яток культурної спадщини», – зауважила вона.

Депутат Суворівської районної у м.Херсоні ради Олександр Букалов звернув увагу на те, що механізм, про який іде мова прописаний у постанові Кабінету Міністрів України №1760 від 27 грудня 2001 року.

Процитувавши витяг із постанови, депутат звернув увагу, зокрема, на те, що об’єкти культурної спадщини місцевого значення повинні відповідати критерію автентичності, а також одному з таких критеріїв:

– мали вплив на розвиток культури, архітектури, містобудування, мистецтва певного населеного пункту чи регіону;

– пов’язані з історичними подіями, віруваннями, життям і діяльністю видатних людей певного населеного пункту чи регіону;

– є творами відомих архітекторів або інших митців;

– є культурною спадщиною національної меншини чи регіональної етнічної групи.

«Арт-об’єкт, який ми сьогодні обговорюємо, досить чітко під падає під більшість із цих критеріїв», – підкреслив Олександр Букалов.

В.о. заступника міського голови Андрій Щербина зауважив, що у міської влади є усі повноваження звернутися до органу охорони культурної спадщини вищого рівня щодо внесення арт-об’єкту на вул.Суворова до Державного реєстру нерухомих пам’яток України.

«Це дасть нам можливість не лише його зберегти, а й вибудувати роботу по збереженню культурної та історичної спадщини міста. І звісно, його потрібно буде взяти на баланс», – зазначив Андрій Щербина.

Лариса Польська, зі свого боку, наголосила, що фонд «Захист» готовий стати фінансовим оператором та розпочати збір коштів на реставрацію арт-об’єкту.

«Але для цього ми повинні знати, яка сума нам потрібна і, власне, які роботи треба проводити. Але для того, щоб їх проводити, треба взяти арт-об’єкт на баланс. Тому будемо сподіватися, що спільними зусиллями нам вдасться досягти бажаного», – зазначила вона.

На завершення заходу представник ГО “Центр UA” Сергій Нікітенко наголосив, що робота над проблемою продовжуватиметься і після консультації.

“За результатами сьогоднішнього обговорення, ми – найперше – проконтролюємо, чи звернулася міська влада до органу охорони культурної спадщини Херсонської ОДА щодо внесення арт-об’єкту на вул.Суворова до Державного реєстру нерухомих пам’яток України. Далі цю практику буде можливо застосовувати і до інших, не менш важливих для міста об’єктів”, – наголосив він.

Джерело: сайт Херсонської міської ради.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН