Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Суд зобов’язав Одеську залізницю розмовляти українською

Одеську залізницю через суд змусили обслуговувати пасажирів українською мовою. Це сталося завдяки відомому львівському активісту Святославу Літинському, передає Національний Промисловий Портал з посиланням на zik.ua.

Причиною для позову став конфлікт між мешканцем Львівщини Ярославом Поповичем та провідником потягу “Чернівці-Одеса”.

“Провідник поїзда Чернівці – Одеса Денис Оськін відмовився обслуговувати мене українською мовою. Заявив, що він одесит, а Одеса, за його словами, – це багатонаціональне місто. Тоді я звернувся до начальника поїзда і залишив скаргу на провідника у Книзі відгуків”, – розповів виданню львів’янин, який звернувся за допомогою до активіста.

У відповідь одеські залізничники зазначили, що відповідно до ЗУ “Про засади державної мовної політики” мають право обслуговувати пасажирів російською.

Однак апеляційний суд повністю задовольнив позов та зобов`язав Одеську залізницю надавати послуги українською.

Нагадаємо, 15 травня 2019 року Президент України підписав закон “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Згідно з законом, державною мовою мають розмовляти політики, держслужбовці, викладачі та ін. Нею мають послуговуватись у публічному просторі та сфері обслуговування. Водночас на мову приватного спілкування такі вимоги не поширюються.

Приєднуйтесь до нас у соцмережах:
Facebook, YouTube, Instagram, Telegram, Twitter

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН