Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

У Херсонську область по документи їдуть тисячі кримців

Із початку нинішньої осені у відділах держреєстрації актів цивільного стану та міграційної служби Херсонської області — черги з кримців.

Мешканці окупованого півострова поспіхом оформлюють не тільки закордонні, а й громадянські паспорти та свідоцтва про народження замість «втрачених». Причому документи бажають чимшвидше отримати переважно молоді чоловіки. І на те є причина: бажання уникнути призову в російську армію.

Адже якщо в перший рік після окупації кримських юнаків «не смикали», то нині дедалі жорсткіше закручують гайки — військкомати ганяють за призовниками, наче хорти, висмикуючи із затишних квартир і направляючи їх у найдальші куточки «матушкі Расєї».

А перспектива потрапити з теплого півострова десь до Полярного кола чи в сонячне Забайкалля влаштовує далеко не кожного мешканця Севастополя чи Джанкоя. От і знайшли вихід: відновити нібито загублені (а насправді здані окупаційні «владі») документи, вступити до українського вишу й залишитися на материку. Якщо ж знань для того, щоб стати власником ще й студентського квитка, замало, теж не біда. Служити строкову в українській армії зовсім не те саме, що хапати дрижаки в Сибіру.

Тож по документи на Херсонщину з Криму їдуть тисячі. Керівник прес-служби Головного територіального управління юстиції області Гаяне Оганесян звітує: лише впродовж десяти місяців нинішнього року у краї 117 мешканців півострова отримали свідоцтва про народження повторно, а 870 оформили їх уперше. Ще 1179 кримців звернулися до РАЦСів по консультації.

Голос України

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН