Український Південь

Інформаційне видання
Новини Херсонщини і України

Вивчати українську іноземці хочуть у Херсоні

Частина української молоді, у кого є для цього можливості, обирає для набуття перспективної професії престижні виші за кордоном. А от дехто з мешканців цілком процвітаючих країн здійснює мрію навчатися у Херсоні. Так, цьогоріч у жовтні до Центру довузівської підготовки та роботи з іноземними громадянами при Херсонському державному університеті прийняли трьох громадян Туреччини. Впродовж десяти наступних місяців вони вивчатимуть англійську, російську та українську мову, причому пріоритет у кількості годин – саме за українською. Найближчими тижнями у Центрі довузівської підготовки чекають приїзду ще двох громадян США: англійську вони і так знають досконало, але хочуть вивчити з можливістю подальшого спілкування ще й російську та українську. Хоча після цього іноземці вступати до вишу й не збираються.

— Вивчення мов на базі нашого центру коштує тисячу доларів США, незалежно від того, з якої країни прибув слухач. Але високу, за мірками наших земляків, плату за науку вони розцінюють, радше як інвестиції у власне майбутнє та кар’єру. Приміром, українську мову нещодавно  опановував інженер з Туреччини. Він і не приховав, що за знання іноземної на батьківщині матиме окрему доплату до основного заробітку у сумі п’ятсот доларів на місяць. Виходить, знати більше мов не тільки корисно для розширення світогляду та комфортнішого спілкування, а ще й вигідно, — каже керівник Центру довузівської підготовки та роботи з іноземними громадянами при ХДУ, кандидат юридичних наук Олена Борідько.

Окрім власне навчання, для гостей з за кордону співробітники центру  мають ще й вагомі «бонуси». Це і відпочинок у мальовничих дніпровських плавнях, що самі по собі зачаровують тих, хто бачить їх уперше, і візити до музеїв, і знайомство з культурою та традиціями (зокрема, й кулінарними) українського народу. Залишаються приємні спогади, які час від часу дуже хочеться «освіжити». Тому вивченням мови, як правило, все не закінчується – вже після завершення студій іноземці приїжджають до нас ще і ще, бажаючи просто відпочити чи зав’язати ділові контакти, відвідати нових друзів.

Сергій ЯНОВСЬКИЙ

Новий день

Поділитись публікацією

Leave a Reply

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься.

*

code

Відео дня

Популярне

СТРІЧКА НОВИН